Košarkaški reprezentativci Bosne i Hercegovine u nedjelju su se počeli okupljati uoči predstojećih mečeva. Zmajeve, podsjetimo, u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo očekuju dueli sa Litvanijom koja predstavlja košarkašku velesilu koja je osvajala medalje na prestižnim takmičenjima, a po trenutnom FIFA-u rankingu su među najboljim svjetskim selekcijama.

Zbog svega toga ne čudi što su ulaznice za utakmicu koja će biti odigrana u tuzlanskom Mejdanu “planule” u roku od svega tri sata. Raduje to i selektora naših košarkaša Vedrana Bosnića koji tokom razgovora za Reprezentacija.ba portal nije skrivao optimizam.

– Krenulo je danas okupljanje, momci dolaze iz raznih dijelova Evrope i očekujem da ćemo tek sutra navečer biti kompletni. Ovi koji su tu će večeras odraditi lagani trening. Atmosfera? Dobra, kao i uvijek, svi smo željni velike utakmice i velikog izazova, a za Litvaniju nije potrebno imati veći motiv. Znamo dobro o kakvoj se reprezentaciji radi. Moramo se dobro pripremiti i dati maksimum ako ih želimo pobijediti, kaže nam Bosnić.

U prodaju su puštene karte za 3.500 sjedećih mjesta, što je ujedno i dozvoljeni kapacitet prilagođen epidemiološkim mjerama i uputama koje je dobio Košarkaški savez naše zemlje.

– Baš sam saznao da su prodane sve ulaznice. Šta reći… Ovi momci su u zadnje dvije-tri godine napravili puno dobrih stvari, kvalifikovali smo se na Evropsko prvenstvo, sada smo na dobrom putu kada su u pitanju kvalifikacije za Mundijal… Činjenica da su ulaznice ‘planule’ za svega nekoliko sati je kompliment za mene i igrače i pokazatelj da ljudi cijene ono što radimo.

Nije tajna da Bosnić uživa veliku podršku cjelokupne bh. sportske javnosti. Vidjelo se to i krajem prošle godine na utakmici protiv Češke kada je na jednom transparentu pisalo: “Vedran, naš ponos”.

– Osjećam tu podršku i naravno da sam sretan zbog toga. Transparent koji sam vidio u Skenderiji dao mi je još više energije i zato se ovim putem zahvaljujem navijačima. Lijep gest.

Foto: FIBA

Pred predstojeće utakmice selektora može radovati i forma košarkaša.

– Uglavnom sam zadovoljan. Ako napravimo neku analizu i pogledamo igrače u periodu kada sam preuzeo reprezentaciju, svi ti mlađi su se razvijali i danas igraju za bolje klubove. U kontaktu sa sam sa svima njima i drago mi je da su svi uglavnom zadovoljni statusom u svojim klubovima. To je ono što nam daje samopouzdanje pred ove utakmice.

Naročito se izdvaja Džanan Musa za kojeg se interesuje i veliki Real Madrid.

– Odluka da dođe u Breogan za Musu se pokazala kao odličan potez. U Španiji se vidi njegov rad, kako sazrijeva kao igrač i uvjeren sam da je samo pitanje vremena kada će ponovo obući dres nekog od velikana. Hoće li to biti Real ili neko drugi, ne znam, ali da je igrač za taj nivo – jeste. Samo neka nastavi ovako.

Bosnić se rado vraća u Mejdan, mjesto gdje je i počeo košarkašku karijeru.

– Odigrao sam svojevremeno u Mejdanu dosta kvalitetnih utakmica. Tuzla je košarkaški grad, četiri godine sam igrao tu i lijepe uspomene me vežu za to vrijeme. Upravo će naši sjajni navijači u Mejdanu biti vjetar u leđa i naš šesti igrač. Atmosfera će sigurno biti uzavrela.

Foto: KS BIH

Upitali smo Bosnića i je li garant za uspjeh to što su u bh. košarci danas imena poput Mirze Teletovića i Razije Mujanović.

– Uvijek je dobro kada u košarci imate proslavljena imena, a oni to jesu. Igrali su na visokom nivou, bili su svjetska klasa i kao takvi mnogo mogu pomoći u razvoju mlađih kategorija i cjelokupne košarke u našoj zemlji.

Kaže i kako su kvalitetni treneri neophodni za razvoj mladih.

– Za razvoj naše košarke neophodno je posvetiti pažnju mlađim kategorijama. I klubovi i reprezentacije moraju imati dobre trenere koji će se suživjeti sa igračima, što više im se posvetiti, jer samo na taj način možemo kroz budućnost dobiti neke nove zvijezde, zaključio je Vedran Bosnić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)