Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenicima Harisom Bašićem i Anjom Margetić sastala se danas u Vijećnici sa čelnicima Olimpijskog komiteta BiH, predsjednikom Marijanom Kvesićem i potpredsjednikom Izetom Rađo.

U fokusu razgovora su bile do sada poduzete aktivnosti oko pripreme zajedničke kandidature Sarajeva i Barcelone za Zimske olimpijske igre 2030. godine.

Gradonačelnica je istakla da Grad Sarajevo intenzivno vodi pripreme. Pomenula je odluku Gradskog vijeća o pristupanju projektu obnove olimpijske bob staze na Trebeviću, na kojoj bi se u slučaju dobivanja Olimpijade, održavala takmičenja u bobu, sankanju i skeletonu.

„Kako bi spremni dočekali odluku, u potpunosti smo se posvetili izradi planske dokumentacije i rješavanju imovinsko-pravnih pitanja vezanih za bob stazu. Ako Sarajevo i ne bude domaćin ZOI, ovo je dobar pokretački impuls da u konačnici obnovimo naša olimpijska sportska borilišta, što je jako važno i sa sportskog, ekonomskog i turističkog aspekta“, kazala je Karić.

Predsjednik OK BiH Marijan Kvesić izvijestio je gradonačelnicu da su tokom ZOI „Peking 2022“ imali sastanak sa čelnicima Olimpijskog komiteta Španije. Istakao je da je sastanak protekao u pozitivnoj i optimističnoj atmosferi.

Dogovoreno je da se naredni susret održi u Madridu, a početkom marta Sarajevo bi bilo domaćin delegaciji iz Španije.

(Reprezentacija.ba)