Predsjednik Fudbalskog kluba Sloboda iz Novog Grada Mladen Bosančić bio je gost novog izdanja Meridianovog podkasta Indirekt.

Tom prilikom, Mladen Bosančić je pričao o preuzimanju kluba iz Novog Grada i stanju u kojem je stekao Slobodu, istoriji najstarijeg kluba koji bez prekida funkcioniše u Bosni i Hercegovini, ambicijama, ali i svojoj igračkoj karijeri uz brojne anegdote.

“Dešavalo se svašta da dođemo i spasimo klub. Bila je jedna skupština gdje smo imali rezultat 10:10, gdje su nam podmetnuli čovjeka sa istim imenom i prezimenom, ali to nije bio čovjek koji je trebao biti u skupštini kluba. Politika je uradila svoje i tada, ali smo za mjesec dana zakazali i treću skupštinu kluba, gdje je bilo sve javno sa 27 delegata i tada smo zvanično preuzeli klub i smijenili tadašnje rukovodstvo”, rekao je Mladen Bosančić o tome kako je izgledalo preuzimanje kluba prije dvije godine:

“Imali smo viziju za dvije godine i kada sam iznio taj plan, ujutru su se ljudi smijali. Govorili su mi da sam budala. Rekao sam da ćemo ući u Prvu ligu, boriti se za Premijer ligu, staviti reflektore… A bili smo zadnji u Drugoj ligi tad. Fudbalski savez je odlučio da proširi ligu na 16 klubova, mi smo tu vidjeli svoju šansu. Dali smo finansijske garancije da će se Sloboda moći takmičiti u Prvoj ligi. Savez je sagledao sve i mi smo ušli u Prvu ligu. U prvoj sezoni smo bili u kontinuitetu prvi, drugi ili treći… Sve što je odmicalo mi sve sve bolje i bolje igrali. Rudar je tad ipak zaslužio da uđe u Premijer ligu, ali mi smo ga pratili u stopu”.

Sloboda je nakon prve polusezone Prve lige Republike Srpske trećeplasirani tim na tabeli sa tri boda manje od Krupe koja je jesenji šampion.

(Reprezentacija.ba)