MeÄ‘unarodna koÅ¡arkaÅ¡ka federacija (FIBA) objavila je takozvani Power Rankings reprezentacija koje će uÄestvovati na Svjetskom prvenstvo koÅ¡arkaÅ¡ica u Australiji, saopÅ¡teno je na zvaniÄnoj stranici KoÅ¡arkaÅ¡kog saveza BiH.

Nije rijeÄ o klasiÄnoj rang-listi, već redoslijedu kreiranom prema procjeni igraÄkog kadra i posljednjim rezultatima.

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se na osmoj poziciji. U obrazloženju za našu selekciju ekspert Paul Nilsen, između ostalog, piše:

“Od Bosne i Hercegovine se može oÄekivati bilo Å¡to kad ode ‘Down Under’ (svojevrstan nadimak za Australiju) u septembru. Sa raspoloženom Jonquel Jones mogu pobijediti bilo koga – kao Å¡to su to uÄinile protiv Japana. No, teÅ¡ko da se može oÄekivati takav nivo izvedbe na viÅ¡e od jedne ili dvije utakmice Äak i za nekoga tako briljantnog.

Ukoliko Jones ne proizvede svoju nevjerovatnu magiju, ekipa će se patiti – kao Å¡to se desilo protiv Kanade. Stoga ostale talentovane bh. igraÄice moraju dati svoj doprinos. U svakom sluÄaju nemaju Å¡ta izgubiti kad naprave prve historijske korake na parketu u Sidnejuâ€.

Na prvom mjestu FIBA Power Rankingsa, oÄekivano, nalazi se reprezentacija SAD, zatim slijede Kina, Japan, Belgija, Kanada, Srbija i Australija.

Ispod selekcije BiH se nalazi velesila poput Francuske, zatim slijede Nigerija, Rusija i Južna Koreja.

(Reprezentacija.ba)