Inter našeg Edina Džeke i Liverpool večeras od 21,00 sati uz direktan TV prijenos na kanalu Arena Sport igraju prvi meč 1/8 finala Lige Šampiona.

Edin Džeko igra sjajno u zadnje vrijeme, postigao je dva gola u posljednje dvije utakmice i prema najavama Gazzette dello Sport predvodit će napad Intera od prve minute protiv Liverpoola.

Talijanski novinari otkrivaju kako će Džeko imati posebnu ulogu, kao nešto povučeniji napadač, koji bi uz klasične golgeterske zadatke trebao i razigravati svoju ekipu. Džeko će najviše posla u napadu imati sa Virgilom van Dijkom, stoperom Liverpoola koji je jedan od najboljih na svijetu, pišu Talijani.

Džeko je ove sezone postigao 14 golova u svim takmičenjima te dodao sedam asistencija u 32 odigrana susreta. Kapiten BiH je u grupnoj fazi Lige Šampiona tri puta pogađao i svojim golovima je praktično osigurao plasman Intera u 1/8 finala nakon 10 godina čekanja.

Liverpool je dominatno prošao u nokaut fazu. Izabranici Jurgena Kloppa su osvojili maksimalnih 18 bodova u grupi B i osvojili prvo mjesto ispred Atletico Madrida, Porta i Milana. S druge strane, Inter je završio drugi u grupi D sa 10 bodova iz Real Madrida, a ispred Sherrifa i Shakhtara.

Ekipa iz Liverpoola je favorit. Kladionica Meridian na dan utakmice daje kvotu 2.20 na trijumf Liverpoola. Ostale kvote sa ovog duela možete pogledati ovdje.

Simone Inzaghi je uoči večerašnjeg meča govorio na press konferenciji i konstatovao da je engleski tim favorit.

“Engleski timovi su sjajni. Liverpool je sigurno jedan od najboljih timova u Europi i zaista sam sretan što je to tako jer ovaj klub i navijači to zaslužuju. Bit će veoma teško, ali mi ćemo dati sve od sebe u ova dva susreta. Liverpool je favorit na papiru, ali utakmice su tu da se igraju. Pokušat ćemo da igramo svoju igru. Odlučnost će napraviti razliku, a to moji momci imaju. To su pokazali u skoro svakom susretu ove sezone”, kazao je Inzaghi uoči duela.

Trener gostiju Jurgen Klopp je istakao da su Ivan Perišić i Edin Džeko igrači koji mu se sviđaju u redovima Intera.

“Izdvojio bih Ivana Perišića. S njim sam radio zajedno i bili smo veoma uspješni. Osvojili smo duplu krunu u Njemačkoj. Drago mi je što ćemo se ponovo sresti. Naravno, tu je i Edin Džeko te ostali igrači”, rekao je Klopp i dodao:

“Inter je zaista sjajna ekipa. Ima odlične fudbalere, sjajnog trenera i oni su bili šampioni prošle sezone u Italiji. Mislim da su u ovom trenutku najbolja momčad u Italiji, iako respektujem i ostale ekipe. Imaju kreativnost i dobro su organizovani. Također, imaju i invidiualni kvalitet. Protiv sebe imamo odličan tim i morat ćemo dati sve od sebe kako bi ostvarili pozitivan rezultat.”

Ekipe Intera i Liverpoola su posljednji put u Ligi Šampiona u sezoni 2007. / 2008, a tada je engleski tim prošao dalje u 1/8 finala. Liverpool je slavio oba puta i to 2:0 na svom terenu te 1:0 u gostima.

Spomenimo da će Interu večeras nedostajati suspendovani Barella te povrijeđeni Correa i Gossens, dok su Liverpoolu upitni Gomes i Origi.

Također, večeras u isto vrijeme (21,00 sati) se igra i susret 1/8 finala između Salzburga i Bayerna.

Odigrani susreti 1/8 finala Lige Šampiona:

PSG – Real Madrid 1:0

Sporting Lisabon – Man. City 0:5

Naredne sedmice se sastaju:

Chelsea – Lille

Villarreal – Juventus

Atletico Madrid – Man. United

Benfica – Ajax

(Reprezentacija.ba)