Fudbaleri iz Bosne i Hercegovine tradicionalno su dobro igrali u Francuskoj kroz decenije. Mehmed Baždarević, Miralem Pjanić, Safet Sušić, Vahid Halilhodžić, Blaž Slišković…, svojevremeno su ostavili veliki pečat, a u Ligue 1 i danas imamo svoje predstavnike.

Sanjin Prcić u kontinuitetu pruža dobre partije za Strasbourg, Dženit Hajdarević je tek došao iz Veleža u Angers, a kao velika pojačanja stigli su još Sead Kolašinac i Anel Ahmedhodžić. Posljednjeg je u Bordeaux doveo Vladimir Petković, također stručnjak iz Bosne i Hercegovine.

Sve to raduje i Faruka Hadžibegića koji dugi niz godina živi u Francuskoj. Tamo je postao u međuvremenu domaći. Široka je lepeza klubova koje je trenirao.

– Uvijek sam govorio da je Bosna i Hercegovina nepresušan izvor talenata kojima samo treba dati šansu. Kroz historiju smo dali mnogo dobrih fudbalera i ne čudi me što ih i danas ima u Ligue 1 koja je jedna od najboljih u Evropi. Vjerujem da će se svi oni dobro uklopiti, kaže Hadžibegić na početku razgovora za Reprezentacija.ba portal.

Priznaje da ga je iznenadio dolazak Seada Kolašinca u Marseille. Sa bivšim prvakom Evrope je potpisao ugovor do 30. juna 2023. godine.

– Iskren da budem, nisam ga očekivao u Marseilleu, ali je on definitivno na nivou tog kluba. S razlogom su ga doveli. Gledao sam njegovu prvu utakmicu i uvjeren sam da će se dobro uklopiti u sistem igre, a o Marseilleu kao klubu ne treba ni trošiti riječi. Navijači prave fantastičnu atmosferu. Ko god da im dolazi u goste, stadion je poput vulkana. Sejo i Marseille su dobar spoj.

Ipak, debi Anela Ahmedhodžića za Bordeaux nije protekao najbolje. Žirodinci su na gostovanju kod Reimsa poraženi s visokih 5:0.

– Ne treba taj rezultat povezivati odmah s njim. Šta smo trebali očekivati da dođe i zabije pet golova? Treba biti realan. Njega je Bordeaux angažovao da im svojim kvalitetama pomogne da izađu iz krize, a u velikoj krizi su još od ranije. Treba im vremena. Sa trenerom Vladimirom Petkovićem sam se čuo u nekoliko navrata otkako je došao i vjerujem da će uspjeti u onome što je zacrtao. Mi smo bili saigrači u Sarajevu…

Hadžibegić je, s druge strane, bez posla od 2020. godine kada je dobio otkaz u Crnoj Gori. Povezivao sa sa nekoliko klubova u proteklom periodu.

– Nas je trenera puno, isto tako i menadžera, a broj klubova je isti. U proteklom periodu je bilo razgovora. Nekim klubovima sam se zahvalio na interesovanju, a oni koji su mi bili interesantni, odlučili su se za druge opcije. To je tako u ovom poslu. Ja sam u godinama i situaciji kada nemam potrebu da žurim. Važno mi je da sam imao priliku opravdati povjerenje gdje god sam bio.

Interesovalo nas je i kako gleda na aktuelno stanje u Sarajevu. Spominjao se i kao potencijalni sportski direktor.

– Pratio sam i ja u medijima šta se pisalo. Razgovarao sam više puta sa Mirvićem, kao što je i on sa Sušićem, Varešanovićem… Čovjek ima viziju i treba mu dati vremena. Nadam se da će shvatiti ono što smo mu rekli, a to je da je Sarajevo klub koji je uvijek čuvao svoje kadrove, obećao je i on da će se držati toga. Ipak, prva pojačanja to ne govore. Velika je odgovornost na njemu i treba sačekati. Ja mu od srca želim sreću, poručio je Hadžibegić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)