Anel Ahmedhodžić pojačao je redove šesterostrukog francuskog prvaka, Bordeauxa. Bh. defanzivac bit će četvrti fudbaler iz BiH koji trenutno igra u Ligue 1, ali tokom duge historije brojna slavna imena našeg fudbala igrala su u Francuskoj.

Anel Ahmedhodžić stigao je u Bordeaux iz Malmoa na posudbu, ali uz obavezan otkup na kraju sezone. Navijači ovog francuskog tima zadovoljni su dovođenjem bh. reprezentativca koji će im pomoći u ostanku u društvu najboljih.

Ahmedhodžić je postao četvrti aktuelni igrač Ligue 1. Sanjin Prcić igra jako dobru sezonu u Strasbourgu, Sead Kolašinac je stigao u Marseille, a mladi Dženit Hajdarević stigao je u Angers iz Veleža, ali će on ipak ovu sezonu igrati za juniore.

Kada je u pitanju Bordeaux, dva bh. igrača su u dosadašnjoj historiji nosila dres Žirondinaca. Mirza Varešanović, nekadašnji fudbaler i trener Sarajeva, igrao je od 1995. do 1996. godine, dok je legenda Veleža, Muhamed Mujić, dres Bordeauxa nosio od 1962. do 1963. godine.

Bh. fudbaleri u Francuskoj

Svakako da je najveći pečat u Francuskoj ostavio legendarni Safet Sušić. Popularni Pape igrao je za PSG na skoro 300 utakmica, postigavši 66 golova, a još uvijek je najbolji igrač PSG-a u historiji.

Također, francuska javnost po sjajnim partijama pamti Miralema Pjanića. Proveo je pet sezona u Ligeu 1, jednu u dresu Metza, a četiri u Lyonu.

Mehmed Baždarević, nekadašnji selektor BiH, s mnogo uspjeha je igrao sa Sochaux. On bi, kao i ostale kolege iz jugoslovenskog fudbala, ostavio mnogo veći trag da nije bilo pravila u Jugoslaviji po kojem igrači nisu mogli napustiti bivšu državu do 28. godine. Kao i Baždarević, i Faruk Hadžibegić je igrao za Sochaux, tadašnjeg prvoligaša Francuske.

Vahid Halilhodžić je bio prvak Francuske sa Nantesom 1983. godine. Vaha je pet godina nastupao za Nantes, a jednu sezonu je igrao i za PSG.

Emir Spahić je i danas jedan od miljenika navijača Montpilliera. Spahić je igrao sjajno u Francuskoj, a u toj sezoni njegov tim imao je zapaženu ulogu u Ligeu 1.

Još jedan bivši selektor BiH igrao je na terenima Francuske. Blaž Slišković je nosio dresove Marseillea, Lensa, Mulhousea i Stade Rennaisa.

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i šampion ove države sa Sarajevom, Dragan Jakovljević od 1989. do 1991. godine igrao je za Nantes.

Još jedan reprezentativac BiH iz poslijeratne historije hljeb je zarađivao u Francuskoj. Muhamed Konjić je sakupio 37 nastupa za Monaco.

Edhem Šljivo, veteran Sarajeva, u Francuskoj je nastupao za Nicu od 1981. do 1982. godine.

U Nici je respektabilnu karijeru napravio i legendarni igrač Želje, Josip Katalinski. Popularni Škija odigrao je preko 100 utakmica u dresu četverostrukog francuskog prvaka. Također, za Nicu je igrao Vahidin Musemić, od 1980. do 1983. godine.

Ivica Osim, legenda bh. fudbala i Željezničara, od 1970. do 1978. godine igrao je u Francuskoj. Nastupao je za Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Krilni povremeni reprezentativac BiH, Haris Duljević, nije se baš proslavio u Francuskoj. Izuzetno kvalitetna Ligeu 1 bila je velik zalogaj za Harisa, ali je ipak uspio sakupiti 34 nastupa za Nimes.

Pored pomenutih, u Francuskoj su još igrali Božidar Janković (Metz), Adnan Čustović (Le Havre), Alen Škoro (Marseille), Mirza Mešić (Nantes) i Vedad Ibišević koji je na početku karijere igrao za PSG.

Bh. fudbaleri su pružali dobre partije u Francuskoj, nekoliko imena je upisano u historije klubova, a nadamo se da će Ahmedhodžić pomoći Sarajliji Vladimiru Petkoviću i Bordeauxu da ostane u Ligeu 1 i naredne sezone povrati svoj prepoznatljivi renome.

(Reprezentacija.ba)