Maroko, koji sa klupe predvodi naš Vahid Halilhodžić, u nedjelju se nije plasirao u 1/2 finala Afričkog kupa nacija nakon što su u Kamerunu izgubili od Egipta sa 1:2 nakon produžetaka.

Nakon utakmice svjedoci govore o ružnim scenama na prostorijama stadiona, ali i u svlačionici.

Vahid Halilhodžić nije lako podnio poraz, pa se nakon utakmice sukobio sa protivničkim selektorom, slavnim portugalskim trenerom Carlosom Queriozom. Vrućih glava nakon napete utakmice pale su teške riječi, no srećom do fizičkog sukoba ova dva trenera, oba u zrelim godinama, nije došlo.

Vaha se poslije utakmice nije pojavio na press konferenciji, pravdajući svoju odluku istim potezom suparničkog selektora, koji se nije pojavio na press konferenciji prije utakmice.

Ono što je veći problem za našeg trenera su informacije marokanskih novinara koji tvrde kako ni u svlačionici Maroka situacija nije bila dobra nakon utakmice, te da nije iznenađujuće ako legendarni Vaha dobije otkaz.

Ipak, upitno je zašto bi Maroko smijenio Hailhodžića, baš kada su pred ekipom u martu dueli baraža protiv DR Kongo za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Maroko je vodio u 25 utakmica, a ubilježio je čak 17 pobjeda, te šest remija i samo dva poraza.

Halilhodžić je do sada uspio plasirati tri reprezentacije na Svjetska Prvenstva – Obalu Slonovače, Alžir i Japan. Samo je Alžir vodio i na završnom turniru, i to sjajno. U Brazilu su 2014. godine prošli grupu iza Belgije, a ispred Rusije i Sjeverne Koreje. Kasniji svjetski šampioni Nijemci teškom su ih mukom izbacili nakon produžetaka.

Utakmica je obilovala napetošću, Foto: Isječak sa tv prenosa

Vaha može biti žalostan zbog poraza, jer meč je sjajno počeo za Maroko. Igrala se sedma minuta kada je Boufal pogodio iz penala za 1:0.Ipak, Salah u 53. minuti pogađa za 1:1 i donosi produžetke Egiptu.

Egipćani su u 100. minuti zabili gol preko Trezegeuta i prošli u 1/2 finale Afričkog kupa nacija.

Egipat će u 1/2 finalu igrati protiv domaćina Kameruna.

(Reprezentacija.ba)