U prostorijama Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine svečano je predstavljen bh. tim olimpijaca koji će od 4. do 20. februara ove godine nastupati na Zimskim olimpijskim igrama u kineskom Pekingu.

BiH će na Olimpijadi u Pekingu predstavljati Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i sankaš Mirza Nikolajev.

Njima će se pridružiti pet trenera u borbi za osvajanje vrhunskog rezultata za Bosnu i Hercegovinu.

Prilikom predstavljanja naših najboljih sportista prisutnima se obratio predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Marijan Kvesić, koji je rekao:

Foto: OK BiH

“U ovim specifičnim i teškim vremenima Olimpijski komitet BiH učinio je dodatni napor, te kroz brojne projekte i inicijative osigurao cca 380.000 KM za podršku vrhunskim bh. sportistima za njihove pripreme i nastupe. Time je Olimpijski komitet BiH pomogao sportistima u njihovoj namjeri da ostvare olimpijske norme, te doprinio jačanju sportskog sistema BiH. Našim olimpijcima želimo mnogo sreće i uspjeha na Igrama.”

Foto: OK BiH

Svečanom ispraćaju bh. olimpijskog tima prisustvovao je i Ambasador N.R. Kine NJ.E. Ji Ping koji je u svom obraćanju podsjetio na prijateljske odnose naše dvije države, povezanost N.R. Kine i BiH, te istakao da je BiH imala posebnu ulogu u historiji Olimpijskih igara. Uprkos nezahvalnoj situaciji koju sa sobom nosi pandemija, bh. sportski tim u dalekoj Kini osjetit će gostoprimstvo, ljubav i poštovanje građana Pekinga, uz odlično organizovane Igre.

Svoje nade i očekivanja su iznijeli svi naši olimpijci, koji su obećali dati svoj maksimum i ostvariti najbolje rezultate.

Foto: OK BiH

Mirza Nikolajev je rekao:

“Ispunio sam svoj lični cilj, prvi put sam na Olimpijskim igrama, te će Bosna i Hercegovina imati predstavnika u sankanju prvi put nakon 1998. godine“.

Foto: OK BiH

“Velika je čast biti član olimpijskog tima i predstavljati BiH, te ću dati sve od sebe da ostvarim što bolji plasman“ rekao je Strahinja Erić.

U ime svih trenera prisutnima se obratio Senad Omanović.

“Zahvaljujem se sportistima na razultatima i ostvarenoj olimpijskoj normi, kolegama trenerima na mukotrpnom radu sa sportistima, te posebna zahvalnost ide Olimpijskom komitetu BiH bez čije podrške ne bi danas bili ovdje“, rekao je Omanović.

(Reprezentacija.ba)