Bosna i Hercegovina biće domaćin Svjetskog taekwondo prvenstva za kadete koje će se održati 2023. godine u Sarajevu.

Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća svjetske Taekwondo federacije glasalo se između Meksika i Bosne i Hercegovine, a nakon prezentacije pristupilo se glasanju na kojem je naša država dobila domaćinstvo većinom glasova.

“Odlučivalo se između meksičkog Cancuna, jednog od najpoznatijih turističkih gradova svijeta, i Sarajeva, a 90% članova Upravnog vijeća dalo je glas Bosni i Hercegovini što je najbolji pokazatelj našeg statusa u taekwondo svijetu. Predsjednik dr. Choue se zahvalio i dao punu podršku za organizaciju ovog takmičenja. Izuzetno je zadovoljstvo i privilegija dobiti ovakvu odluku i povjerenje svjetske Taekwondo Federacije”, istakao je Vedran Ćubela, generalni sekretar Taekwondo saveza Bosne i Hercegovine koji je prezentovao našu zemlju.

Podsjećamo, Taekwondo savez BiH ranije je organizovao dva evropska prvenstva, 2020. za seniore i kadete, te 2021. godine za juniore, a sada će po prvi put biti domaćin takmičenja na svjetskom nivou.

“Imamo odlične kapacitete i resurse za organizaciju ovako značajnog takmičenja. Nakon organizacije evropskih prvenstava imamo veliko iskustvo i znanje za uspješnu realizaciju Svjetskog prvenstva. Grad Sarajevo je poznat po Olimpijskim Igrama i EYOF-u, a sada možemo reći da je postao taekwondo grad. Siguran sam da ćemo se ponovo pokazati kao odlični domaćini” dodao je Ćubela na kraju.

Svjetsko taekwondo prvenstvo za kadete biće održano 2023. godine, a konačan datum održavanja biće objavljen naknadno.

(Reprezentacija.ba)