Povratkom Edisa Mulalića na mjesto trenera zapuhali su i neki novi vjetrovi u FK Željezničar. Plavi dres ponovo su zadužili Semir Štilić i Edin Cocalić, bivši “A” reprezentativci BiH, i to u vremenu kada je finansijska situacija na Grbavici daleko od idealne.

No, i to bi se ubrzo moglo promijeniti jer se na klupsku adresu javila građevinska firma iz Zagreba s ciljem da postane strateški partner. Radi se o konkretnoj ponudi u sklopu koje obećavaju milione, kamp i novi stadion, a o svemu uskoro će se očitovati i Skupština kluba.

Posljednja dešavanja bila su povod za razgovor sa legendarnim fudbalerom Željezničara Bulendom Biščevićem. Odmah na početku istakao je zadovoljstvo zbog povratka Edisa Mulalića na kormilo.

– Edis je čovjek koji je počeo sa mnom igrati u Želji 80-ih, svaki njegov uspjeh osjećam kao svoj, a znam i koliko on živi za klub. On može donijeti samo dobro. Zbog krize otišlo je nekoliko fudbalera koji su bili okosnica, ali su i došli novi poput Štilića, Cocalića… Najbitnije je da se oslonimo na ‘svoje’, na svoju djecu koja će uz ove iskusnije moći dodatno stasavati. Vjerujem da će se izvući Željezničar, optimističan sam, kaže “Buki” na samom početku razgovora za Reprezentacija.ba.

Kada su u pitanju Štilić i Cocalić, radi se o igraču bogatog CV-a i kod kojih je presudila isključivo ljubav prema klubu.

– I jedan i drugi su ponikli na Grbavici, Željezničar im je bio odskočna daska, a momenat u kojem su se odlučili vratiti dovoljno govori. Ovo su trenuci kada se pokazuje istinska i prava ljubav prema klubu. Vjerujte, i ja da sam koju godinu mlađi, aktivirao bih se i besplatno igrao (smijeh). Svi smo mi na neki način dužnici prema Željezničaru, taj klub nam je dao identitet. Vratiti se je nekakva moralna i ljudska obaveza.

Spas za Željezničar bi, po svemu sudeći, mogao stići iz Hrvatske.

– Željezničar pod hitno mora srediti svoje finansijsko stanje, jer teško se bilo čemu nadati ako to nije posloženo. Priča se već neko vrijeme o ulasku investitora, sada je aktuelna priča o kompaniji iz Hrvatske, ali Bog zna šta će od svega toga na kraju biti. Da bude i pola od onoga što se priča, odlično.

Ove sezone u Premijer ligi daleko najviše je pokazao Zrinjski koji je zasluženo na samom vrhu. Svojevremeno je Buki imao priliku nastupati za Plemiće.

– Godinama je Zrinjski jedan od stabilnijih premijerligaša, a sada ih je baš ‘pod konac’ posložio Sergej Jakirović koji se pokazao kao odličan trener. U vrhu je i Tuzla City koji, po meni, nema dovoljno snage da parira Zrinjskom. Bit će zanimljiva i ova borba za Evropu. Lično bih volio da Sloboda napravi neki rezultat i da se vrati u vrh jer taj klub i sam grad zaslužuju nešto takvo, dodaje Biščević.

Bišćević se umirovio 2006. godine. Ostao je u sportu, ali…

– Bio sam dovoljno dugo u fudbalu. Moje ambicije su danas vezane na nešto što nema veze s tim. Mislim, ostao sam u sportu, ali ne način da budem trener ili nešto tako. Sada sam član Skupštine Fudbalskog saveza Federacije BiH. Ostao sam svejedno zagriženi navijač Željezničara, pratim sve, ne samo prvi tim već i omladinske selekcije.

Također, na samom kraju razgovora Biščević je ocijenio kako nema dovoljno kritične mase koja bi usmjerila bh. fudbal ka boljem i da je aktuelno stanje zapravo refleksija stanja u državi.

(Reprezentacija.ba)