NK Ljubuški se oglasio nakon nereda: Dobri smo domaćini, Sarajevo nije najavilo dolazak navijača

Saopštenje Ljubuškog nakon navijačkih nereda


NK Ljubuški se oglasio nakon nereda: Dobri smo domaćini, Sarajevo nije najavilo dolazak navijača
Foto: FK Sarajevo

Prijateljski meč Ljubuški – Sarajevo na stadionu Babovac u Ljubuškom pratile su nemile scene izvan stadiona, a saopštenjem za javnost oglasio i NK Ljubuški.

Saopštenje NK Ljubuški prenosimo vam u cijelosti:

“Poštovani, obraćamo vam se povodom nemilih scena koje su se dogodile na današnjoj prijateljskoj utakmici između NK Ljubuški i FK Sarajevo, odigranoj na našem stadionu Babovac u Ljubuškom. FK Sarajevo već godinama zimske pripreme održava u našem gradu, tu su i smješteni, tu i održavaju treninge, kao i većinu pripremnih-prijateljskih utakmica tako da možemo slobodno reći da su se udomaćili u Ljubuškom.

Svih ovih godina koje spominjemo, svi igrači, kao i stručni stožer nisu imali ni najmanju neugodnost u našemu gradu, kao i na samome stadionu Babovac, gdje su svakodnevno održavali treninge na otvorenome više puta dnevno, bez prisustva osiguranja ili policije.

Igrači FK Sarajevo, kao i stručni stožer, svoje slobodno vrijeme između treninga i utakmica provode na ulicama našega grada, po ugostiteljskim objektima, restoranima, trgovima, naravno u trenerkama i jaknama s imenom svoga kluba, to jest FK Sarajevo. Za sve ove godine provedene u Ljubuškom, nikada ni najmanju neugodnost nisu doživjeli ili imali, a to vam slobodno mogu potvrditi svi igrači, kao i stručni stožer.

Slobodno ih pitajte i provjerite. Ovo ne vrijedi samo za FK Sarajevo, nego i za sve druge klubove koji su gosti našega grada i kojih je zadnjih godina uistinu dosta, pogotovo u ovom, zimskom periodu. NK Ljubuški je cijelo to vrijeme ustupao svoj stadion Babovac, odnosno glavni teren za igru, koji je nama jedini.

Bez obzira je li kiša padala danima, je li teren mekan i kakve će posljedice ostati na istome. Nikada nismo gledali na to kao otežavajuću okolnost i nešto što će ostaviti posljedice na sam glavni teren koji nekada stvarno izgleda kao uzorana njiva, pogotovo kada su kišni dani. Uvijek smo se s našim gradom željeli prikazati kao dobri domaćini, pružiti sve što imamo i dati na korištenje.

Slobodno i to pitajte vodstvo FK Sarajevo i neka ospore ukoliko nije istina.Zašto ovo sve navodimo? Navodimo iz razloga što je danas na navedenu utakmicu došlo nešto manje od stotinjak navijača FK Sarajevo, tzv. Hordi zla, koje službene osobe iz FK Sarajevo nisu najavile. Došli su na naše tribine gdje su prvo poluvrijeme proveli lomeći stolice na samim tribinama, a to je uočila i naša redarska služba.

Prešutjeli smo to bez angažmana istih redara.Poslije kraja prvoga poluvremena skupina navijača FK Sarajevo napušta tribine, kao i stadion te u neposrednoj blizini, izvan stadiona, sukobljavaju se s nama nepoznatom skupinom navijača koji definitivno nisu iz Ljubuškoga niti su navijači našega kluba.Tu dolazi do kraćega sukoba kojeg su po nama, već ranije možemo slobodno reći, dogovorile i organizirale navedene skupine.Sve se to događalo u kasnim popodnevnim satima, da bi u kratkome roku počela hajka po portalima, kao i društvenim mrežama, kako na naš klub, tako i na naš grad Ljubuški. Stoga smo morali napisati ovo priopćenje gdje odbacujemo sve te neutemeljene informacije i neistine.

Bez obzira o kojim se navijačkim skupinama radilo i odakle one dolazile, Ljubuški vam neće biti poligon za vaše diabolične izljeve mržnje i nasilničko ponašanje. Ovo je pokušaj bacanja ljage, kako na naš klub NK Ljubuški, tako i na naš grad Ljubuški. Takve postupke s prijezirom odbacujemo. Oštro osuđujemo sva događanja koja nemaju veze sa sportom i domaćinstvom koji naš grad pruža svim ljudima dobre volje koji su naši gosti. Stoga, ovim priopćenjem želimo upoznati svekoliku javnost, a pogotovo neke portale i medije koji su, ne možemo se oteti dojmu, jedva dočekali ovu situaciju, kako bi naš klub, kao i naš grad prikazali onakvim kakvi nisu, odnosno sve bi rado vratili na međunacionalne odnose, kao i većinu stvari u ovoj državi.

Sutra će u Ljubuškome, nadamo se, osvanuti sunčan i lijep dan te će isti ti igrači FK Sarajeva piti kavu po našim trgovima i terasama ugostiteljskih objekata, naravno bez policije i zaštitara, kao što ne bi možda mogli ni u Sarajevu. Još jednom, Ljubuški vam neće biti poligon za takve stvari ni sada ni u buduće vrijeme. Svi ljudi dobre volje i dobrih namjera su dobro došli, kako sada, tako i u buduće vrijeme. Srdačan pozdrav”, navodi se u saopštenju Ljubuškog.

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

2 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Medo
23.01.2022. 13:06

sloboda kretanja se treba postovati

Anonymous
23.01.2022. 15:22

Savez radi svoj poso