Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se proslavila na Evropskom prvenstvu. Drugi nastup na ovoj kontinentalnoj smotri Zmajevi su okončali bez pobjede, a to nas je ujedno i vratilo u realnost u kojoj se nalazi bh. rukomet.

Našem timu neophodna je smjena generacija u narednom periodu. Na raspolaganju više neće biti Nikola Prce, a na prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj posljednje utakmice u bh. dresu odigrao je i iskusni pivot Vladimir Vranješ.

O aktuelnoj situaciji za Reprezentacija.ba portal govorio je nekadašnji kapiten Zmajeva Muhamed Toromanović koji nam je kazao i kako je definitivno stavio tačku na svoju bogatu igračku karijeru.

– Iako to rezultatski nije izgledalo najbolje, mislim da smo odigrali sasvim okej, pogotovo ako uzmemo u obzir da smo bili bez desne strane. Imali smo najtežu grupu, a nemojmo se ni zavaravati, nismo mi klasa još uvijek. Bitno je da smo redovni učesnici velikih takmičenja i da napredujemo, naročito da popravimo igru što se tiče polukontre, kontre, da ne primamo lagano golove. I na ovo Euro smo otišli sretno, sa jednom pobjedom protiv Austrije, tako da ne treba gledati previše u zube, kaže otvoreno Toromanović.

Šta je potrebno promijeniti kako bi rukomet u BiH krenuo uzlaznom putanjom?

– Prije nekoliko dana gostovao sam na jednoj televiziji, a reći ću vam isto ono što i njima. Jednostavno, sve kreće od Saveza. Okupljanja moraju biti redovna, moraju se stvarati igrači, da se ne dešava da debituju sa 20 i nešto godina, i to na Evropskom prvenstvu. Mora postojati sistem, prvo kadetska selekcija, juniorska i tek onda A tim. Mi se vodimo onom politikom, platili smo hotel na vrijeme, osigurali putne troškove i super. E, to nije dovoljno. Treba težiti ka većim stvarima.

Skoro godinu dana ste obnašali funkciju direktora rukometne reprezentacije. Zašto ste se povukli?

– Jer sam se lično uvjerio kako stvari funkcionišu. Pa, mi nemamo ID broj, ne znam kako je to uopšte zakonito. Nisam vidio ni pretjeranu želju da se stvari mijenjaju. Zašto da budem onda dio toga? Samo sam se sklonio i to je to.

Kako ocjenjujete rad selektora Ivice Obrvana?

– Došao je uoči Evropskog prvenstva. Čovjek radi za PPD Zagreb, ima mnogo obaveza i ne vjerujem da je baš nešto pratio našu ligu i da je uopšte imao vremena za to. Veliki je profesionalac, ali je bačen u vatru i u takvim okolnostima se, koliko toliko, snašao dobro.

Posljednju polusezoni proveli ste noseći dres sarajevske Bosne. Jeste li završili sa rukometom?

– Završetkom polusezone, završila je i moja karijera. Takav je bio dogovor s obzirom da sam u međuvremenu dobio dijete i želim se posvetiti toj novoj ulozi. S obzirom kakvo je stanje u rukometu, ne vjerujem da ću više ikada ući u dvoranu, a kamoli biti u rukometu. Određeni ljudi zgade taj lijepi sport, puno je kod nas kvazistručnjaka, zaključuje Toromanović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)