U Nizozemskoj je počelo Europsko prvenstvo u malom nogometu, na kojem će po prvi put učestvovati Bosna i Hercegovina.

Naši reprezentativci već dva dana treniraju u Groningenu za utakmice u grupi u kojoj smo sa Španijom, Gruzijom i Azerbejdžanom. Prvi meč igramo u subotu protiv Španije od 17,30 sati uz direktan prijenos na BHT 1.

Većina naših reprezentativaca igra u domaćem prvenstvu. Ukupno njih 12 igra u BiH, dvojica nastupaju u Hrvatskoj, a dvojica u Njemačkoj.

Najiskusniji u našem timu su Stanislav Galić i Anel Radmilović, a upravo će se ova dvojica igrača oprostiti od reprezentacije po završetku prvenstva u Nizozemskoj.

Selektor Ivo Krezo za EURO je pozvao 16 igrača, ali veliki problem je što su naši golmani Stanislav Galić i Darko Milanović u posljednjem meču kvalifikacija dobili direktne crvene kartone.

Na pripremnim susretima je na golu bio Senad Poračanin i on je planiran da brani na startu prvenstva, ali ni on nije doputovao u Nizozemsku zbog pozitivnog testa na COVID. Zbog istog problema u BiH je ostao i Sabahudin Petak.

Najvjerovatnije će, tako, protiv Španije u prvom kolu braniti “četvrti” golman Andrijano Dujmović.

Spisak igrača na koje računa Ivo Krezo na FUTSAL EURO u Nizozemskoj:

Stanislav Galić (Mostar SG), Almedin Bundevica (KMF Doboj), Josip Sesar (Stuttgarter, Njemačka), Blago Gašpar (Novo Vrijeme, Hrvatska), Davor Arnautović (Salines), Srđan Ivanković (Stuttgarter, Njemačka), Bilal Jelić (Mostar SG), Marijo Aladžić (Mostar SG), Nermin Kahvedžić (Mostar SG), Anel Radmilović (Mostar SG), Josip Bošković (Vrgorac, Hrvatska), Darko Milanović (Salines), Sabahudin Petak (Sloga G. Vakuf/Uskoplje), Kristijan Pantić (Brotnjo), Senad Poračanin (GFC Sarajevo), Andrijano Dujmović (Hercegovina).

BiH je do FUTSAL EURO stigla igrajući pretkvalifikacije i kvalifikacije. U pretkvalifikacijama smo ubjedljivo osvojili prvo mjesto u grupi sa Švicarskom, Gibraltarom i Kiprom. Mini turnir se igrao u Zenici, a BiH je ostvarila sve tri pobjede uz gol razliku 22:0.

Nakon toga uslijedile su kvalifikacije gdje je naš tim za protivnike imao favoriziranu Srbiju, Rumuniju i Sj. Makedoniju.

Srbija je bila favorit za prvo mjesto, ali BiH je odigrala sjajno i sa 15 bodova iz šest utakmica zauzela prvo mjesto i otišla prvi put na EURO. Po dva puta smo savladali Rumune i Sj. Makedonce te jednom Srbiju, dok smo jednom izgubili od istočnih komšija.

Španija je veliki favorit protiv BiH. Kladionica MaxBet nudi kvotu 1.07 na pobjedu Španaca. Ostale kvote sa ovog duela možete pogledati ovdje.

(Reprezentacija.ba)