Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) objavila je takozvani Power Rankings reprezentacija koje će učestvovati u predstojećim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo košarkašica.

Nije riječ o klasičnoj rang-listi, već redoslijedu skrojenom prema procjeni igračkog kadra i posljednjim rezultatima.

Ženska košarkaška reprezentacija nalazi se na desetom mjestu. Iza Zmajica su selekcije Bjelorusije, Južne Koreje, Kanade, Malija, Brazila i Portorika.

U obrazloženju se navode sjajni rezultati naše reprezentacije na Eurobasketu, kao i novembarska pobjeda nad Belgijom u kvalifikacijama za naredni EP.

“Sve je moguće uz briljantnu Jonquel Jones, jednu od top pet igračica na svijetu. Ima podršku saigračica poput Nikoline Babić i Marice Gajić – koje su veoma sposobne na svoj način. Selektor Goran Lojo je svjestan da su došli u tešku grupu kvalifikacija, ali uz malo sreće, Zmajice ponovo mogu ispisati historiju”, navodi se u članku na zvaničnoj stranici FIBA.

Na prvom mjestu Power Rankingsa, sasvim očekivano, nalazi se selekcija SAD, zatim slijede Australija, Francuska, Kina, Belgija, Rusija, Srbija, Nigerija i Japan.

Podsjetimo, na kvalifikacionom turniru u Osaki od 10. do 13. februara reprezentacija BiH će igrati protiv Bjelorusije, Kanade i domaćina Japana. Tri najbolje ekipe plasirat će se na Svjetsko prvenstvo, koje se održava u Australiji tokom septembra.

(Reprezentacija.ba)