Željezničar je u proteklim danima dogovorio povratak Edina Cocalića i Semira Štilića, bivših reprezentativaca BiH. Rukovodstvo i struka Plavih očekuje da svojim iskustvom pomognu i teškom periodu za klub.

Dolazak Cocalića i Štilića samo je nastavak povratka nekadašnjih reprezentativaca BiH. Navijači obično na početku budu u euforiji, a ukoliko igrači ne ispune velika očekivanja slijedi nezadovoljstvo i “tjeranje” s Grbavice.

Prvi među povratnicima bio je Mirsad Bešlija koji je 2008. godine šokirao sportsku javnost kada se vratio u Želju koji je tada bio u jako teškoj situaciji. Bešlija je stigao kao reprezentativac, a nedugo zatim je svojim partijama predvodio Plave do osvajanja tri titule prvaka BiH.

Na ljeto 2010. godine na Grbavicu se iz Rusije vraća Zajko Zeba, dijete ovog kluba i veznjak koji je pet puta igrao za Zmajeve. I on je, kao i Bešlija, ispunio očekivanja i donio nekoliko trofeja u Dolinu ćupova.

2016. godine Željezničar dovodi tri reprezentativca BiH, Adnana Zahirovića, Sanela Jahića i Miroslava Stevanovića. Zahirović je uspio čuvati Ronalda, ali u Premijer ligi BiH nije igrao na svom nivou i brzo je napustio Grbavicu. Jahić je imao problema s povredama, potom se našao u sukobu s upravom kluba, te je na kraju suspendovan raskinuo ugovor. Miroslav Stevanović je došao da oživi karijeru i to je u Želji u potpunosti uspio. Igrao je sjajno, a navijači Plavih i danas se rado sjete popularnog Miće.

Bivši sportski direktor Želje, Saša Papac, početkom 2018. godine uspijeva dovesti Stojana Vranješa, veliko pojačanje Plavih. Vranješ je dobro počeo u Želji, ali nakon pada forme brzo se našao na udaru navijača zbog velikih očekivanja. Raskinuo je ugovor i otišao u Borac s kojim je osvojio titulu prvaka BiH.

Aktuelni igrač Želje i bivši reprezentativac, Ermin Zec, stigao je 2019. godine. Njegov period obilježile su povrede, ali na utakmicama koje je igrao pokazao je kvalitet i navijači Plavih i danas očekuju njegov maksimum.

Posljednji u nizu povratnika su Semir Štilić i Edin Cocalić. Štilić je došao 2019. godine, a vrlo brzo je postao jedan od najbokjih igrača Premijer lige. Ipak, posljednju polusezonu nije igrao zbog nesporazuma i neslaganja sa trenerom itadašnjim predsjednikom, ali od ove polusezone ponovo je među ekipom.

(Reprezentacija.ba)