Dolazak u Španiju ispostavio se kao najbolji potez koji je mogao povući. Džanan Musa nakon ne baš uspješne epizode u Efesu odlučio je pojačati Breogan, a danas ne samo da pruža sjajne partije u ovom španskom timu, već je i kapiten i neko bez koga trener ne može ni zamisliti petorku.

U prilog svemu tome ide i to što je bh. košarkaš proglašen za najboljeg igrača Endesa lige u decembru protekle kalendarske godine. Polako Džanan dostiže nivo zbog kojeg se iz NBA lige vratio u Evropu, a ne čudi ni mediji u Španiji sve češće pišu o interesovanju brojnih klubova.

Foto: Breogan

Džanana smo “uhvatili” nakon treninga. U razgovoru za Reprezentacija.ba portal nije skrivao zadovoljstvo zbog igara u Breoganu.

– Zaista sam zadovoljan i da budem iskren najzaslužniji za moj dolazak u Lugo jeste Miško Ražnatović.

Kakav je Lugo za život? Kako provodite vrijeme kada nema treninga, utakmica?

– Jako lijep, kulturan i historijski grad. Blizu je mora. Ovdje je košarka primarni smort i svi u Lugu žive za to. A kada nema tih profesionalnih obaveza, obično je odmor u pitanju i priprema za sve to.

Koliko ste ranije bili upoznati sa prvenstvom Španije?

– Puno. Od malih nogu sam paralelno pratio Euroligu, NBA i ACB ligu. Većinu igrača koji su još uvijek u ligi sam gledao kao dijete.

Dobili ste i kapitensku traku. Veliko priznanje.

– Kapitenska traka je jedno veliko priznanje i doživotna veza sa CB Breogan. Dajem sve od sebe kako bih pomogao klubu, a ambicije se mijenjaju iz dana u dan s obzirom da smo nekoliko ciljeva već ispunili.

Foto: Breogan

Džanan danas i u NBA. Koja je razlika?

– Puno toga sam promijenio. U svim situacijama i fazama svoje karijere sam naporno radio i mislim da to dolazi na naplatu. Trudim se biti smireniji, opušteniji jer samo tako timu mogu donijeti ono što traže od mene.

Je li bilo teško napustiti Efes?

– Radi se o profesionalizmu. Ogromno poštovanje imam za Efes. Nešto se moralo promijeniti i pronaći put kako da se stvari vrate na mjesto gdje želim. Hvala Bogu tako se i desilo.

S kim se najviše družite izvan parketa od košarkaša?

– Definitivno sa Rašidom Mahalbašićem i Urošom Lukovićem. Od početka sezone smo tu i provodimo vrijeme i izvan parketa.

Nije tajna da ste skrenuli pažnju svojim igrama. U ugovoru imate izlaznu klauzulu koja važi do 31. januara. Šta dalje?

– Vjerujte da trenutno razmišljam samo o današnjem danu. O stvarima izvan terena je zadužen agent, tako da interni dogovor je da ostanem fokusiran samo na teren.

Foto: FIBA

Šta ako na vrata pokucaju Barcelona ili Lakersi?

– Radi se o figurativnom značenju i ponudi koja se ne odbija. Imam tim iza sebe kojem vjerujem i mislim da će povući pravi potez kada dođe vrijeme za to.

Reprezentacija je imala sjajan novembarski ciklus. Šta možemo na Eurobasketu?

– Prezadovoljan sam novembarskim ciklusom. Tim je zreo za dobre rezultate. Mladi, potentni i spremni da doprinesu na pravi način. Ako budemo kompletni, možemo napraviti dobar rezultat, poručio je Džanan Musa na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)