Kapiten rukometne reprezentacija BiH Mirsad Terzić govorio je za N1 o nastupu Zmajeva u prve dvije utakmice na Evropskom prvenstvu. Terzić smatra da se svi moraju zapitati sa kojim žarom se mora igrati za nacionalni dres.

N1: Rezime prve dvije utakmice i dva poraza?

Terzić: “Trebamo krenuti od početka i reći da ova ekipa nije briljirala ni u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Kvalificirali smo se hvala Bogu na EP i to je veliki cilj koji smo ostvarili. Došli smo ovdje igrati i iznenaditi. Mada realno gledajući na naš kvalitet. I u Sarajevu smo trenirali u problematičnom stanju Covida. Mnogi bitini igrači su ostali u Sarajevu i mnoge smo izgubili. Nismo se realno snašli u prve dvije utakmice u igri bez ljevaka.  Ne mogu reći da nije moglo bolje, borbenije i iskusnije u nekim situacijama. I to možemo dodati neiskustvu. Neki igrači su prvi put na prvenstvu, a drugi prvi put u dresu reprezentacije. Apelujem uvijek na mlađe igrače da daju zadnjim atom snage u nacionalnom dresu. Da ne padnemo u zadnjih pet minuta i odemo sa četiri gola zaostatka na osam. Moja izjava nakon utakmice je bila u tom smjeru”

N1: Šta je naša objektivnost i realnost, mnogi smatarju da ne igramo moderan rukomet? Da li imamo roster igrači trenutno zbog svih problema da možemo igrati brže i bolje?

Terzić: “Glavni cilj je bio kvalificirati se na EP. Naravno apetiti rastu, sportisti smo svi. Međutim bez ključnih igrača na lijevoj strani, teško je igrati moderan rukomet, ali ima i reprezentacija koje i sa dešnjakom igraju dobro. Treba vremena za uigravanje, mnogo godišnjih okupljanja, rada i ulaganja. A to mi stvarno nemamo. Naša realnost je plasman na EP. Ja sam i ranije rekao da ćemo namučiti favorite. Obje utakmice loše smo počeli, onda u sredini se probudimo i na kraju prospemo sve dobro. Apelujem na igrače da rade na sebi u klubovima. Mislim da se ne može forma tražiti u reprezentaciji, nego u klubu. Dođes spreman i rasturaš u reprezentaciji. Na mnogo stvari možemo individualno i kolketivno napredovati”

N1: Pročitali smo mnogo natpisa o Nikoli Prceu i selektoru Ivici Obrvanu, zbog toga što nije bio na spisku protiv Čeha, da li sve funkcioniše u svlačionici, da li je dobra atmosfera?

Terzić: “Ne razmišljam o odlukama selektora i kada nekog ostavi za neku utakmicu po strani. Moramo poraditi na tome da. Da poštujemo jedni druge. Mlađi da poštuju starije, a stariji selektora. Nemam puno informacija o tome. Selektor je tako odlučio i ne vidim razlog za diskutovati. Na kraju krajeva selektor odgovara za sve rezultate i igru. Ne znam zašto je sada to vuče po medijima. Atmosfera je ok. S obzirom na sve što nas snašlo, bilo bi dobro da smo pokupili i koji bod, ali šta je tu je”

N1: Šta možemo očekivati protiv Španija i kakva je budućnost reprezentacije?

Terzić: “Kada nama fali četiri ili pet igrača, nama je problem uvesti novih pet u igru, jer mi nemamo tu širinu u rosteru. To nije problem Švedima, Špancima i drugim selekcijama. Mala smo grupa, nemamo širok roster i ovo malo što nas ima i što želi da igra za reprezentaciju, moramo se skupiti u budućnosti i prvenstveno razmisliti sa kojim žarom igrati za reprezentaciju. Ne stavljajući sebe u prvi plan. Nego ovaj grb i dres. Šta očekivati od Španije. Trebamo izvući neke pouke iz ove dvije utakmice. Španija je apsolutni favorit. Najveća stvar koju možemo dobiti je iskustvo novih igrača koji će iz utakmice u utakmicu rasti. I nadam se da će i reprezentacije BiH stati na čvršće noge.”

Rukometna reprezentacija BiH večeras igra treći meč Eura protiv Španije.

(Reprezentacija.ba)