Čuvar mreže naše reprezentacije Asmir Begović nedavno je osnovao fondaciju koja za svoj zvanični cilj ima napredak stanja sportske infrastrukture u BiH i Engleskoj. Golman Stoke Citya tako se pored izuzetno zahtjevne profesionalne karijere, odlučio baviti i humanitarnim radom i pomoći zajednici u cjelini.

Koji su ciljevi Fondacije Asmir Begović?

"Cilj moje Fondacije je da pomogne u rekonstrukciji ili izgradnji što više sportskih objekata je moguće. Nadamo se da će ovo ohrabriti sve više i više djece da budu aktivna, odmaknuti ih s ulice, uključiti u sport i omogućiti im da žive zdraviji život." kaže Asmir Begović.

Kako si došao na ideju pokretanja Fondacije?

"Oduvijek sam želio pokrenuti nešto ovako, kako bi se na neki način odužio ljudima, pogotovo mlađim generacijama. Sretan sam da mogu živjeti svoj san i nadam se da u budućnosti možemo pomoći klincima da im se desi isto. Trebalo nam je nekoliko mjeseci da ovo postavimo na svoje noge, i jako smo sretni da je sada konačno startalo i radujemo se poslu kojeg ćemo napraviti u budućnosti."

Imaš li neke partnere u ovom projektu?

"Zadovoljstvo mi je da mogu reći da su s nama u ovom projektu i Nike i proizvođači rukavica Sells. Također imamo podršku Udruge fudbalskih profesionalaca ovdje u Engleskoj, koji odrađuju neke sjajne dobrotvorne projekte. Dobili smo i podršku cjelokupne javnosti, svi su jako pozitivni što se tiče ovoga, i svima smo zahvalni na podršci."

Mogu li se i druge kompanije ili igrači uključiti?

"Naravno. Uvijek tražimo nove partnere i ljude koji su spremni pomoći i utjecati na razvoj zajednice. Nadamo se da će i drugi prepoznati naše ideje i priključiti nam se. Koji će biti vaš prvi projekt? Još uvijek smo u fazi planiranja, ali trebali bi smo imati konkretne planove za nekoliko različitih projekata već na početku naredne godine. Želimo izabrati projekte s kojima stvarno možemo, dugoročno govoreći, napraviti razliku."

(Reprezentacija.ba)