Džeki odlazak u Češku spasio karijeru: Apsolutno sam želio napustiti BiH

Edin Džeko o svom putu iz Bosne u Češku


Džeki odlazak u Češku spasio karijeru: Apsolutno sam želio napustiti BiH
Foto: Damir Hajdarbašić, Reprezentacija.ba

Zanimljiva je priča o odnosu Edina Džeke i Jiržija Plišeka, njihovom zajedničkom putu i teškim počecima u Bosni i Hercegovini i Češkoj.

Za češkog stručnjaka, Jiržija Plišeka, kažu da je otkrio Džeku. Plišek je nakon rastanka sa Željom odlučio povesti Edina u Češku, potpisati ugovor sa Teplicama i poslati ga na posudbu u Usti.

“Kada sam otišao iz Bosne, moja prva pomisao je bila da uvjerim Teplice da kupe Edina i da ga posude Ustiju”, rekao je Plišek.

Džeko se naravno niti jednog dana nije pokajao što je odabrao ovakav put.

“Apsolutno sam želio napustiti Bosnu. Razgovarao sam s roditeljima i najavio svoju odluku da odem. Bio sam uvjeren da bi igranje u češkom drugoligašu bilo bolje nego u prvoj ligi u Bosni. Da nisam otišao u Češku u tom trenutku, mislim da ne bih bio ovo što sam danas. U Bosni nakon toliko vremena nema uslova da se kvalitetno radi. Mladi moraju što prije poraditi na svom talentu. Kod mene je to bilo moguće zahvaljujući strancu Plišeku koji me pitao želim li u drugu ligu. Nisam razmišljao o novcu, nisam razmišljao ni o čemu takvom. Samo sam mislio da me želi i da bi od mene mogao napraviti pravog nogometaša i pokazati mi put do najboljih timova i liga”, kazao je svojevremeno Džeko koji je jedan od najmlađih Željinih igrača svih vremena koji su igrali u europskim takmičenjima.

Jirži Plišek je nagovorio bivšeg vlasika Teplica Františeka Hrdličku da plati Željezničaru 50.000 eura za Džeku.

“Od početka sam bio siguran da će uspjeti. Garantovao sam to predsjedniku, ali nisam znao hoće li mu trebati šest mjeseci ili godina dana, ovisilo je o njemu kada će pokazati da je pogodak”, govorio je Plišek o Džeki.

Edinu je bilo potrebno samo šest mjeseci da skrene pažnju na sebe. Odigrao je sjajnu polusezonu u Ustiju i vraćen je u Teplice. Naučio je češki jezik vrlo brzo, adaptirao se i uslijedili su lijepi dani u dresu Teplica.

“Jednog dana volio bih igrati u velikom evropskom klubu. Ali sretan sam u Teplicama, toliko su mi dali i postao sam neko ovdje, zahvaljujući njima. Ako ostanem, bit ću sretan”, istakao je Džeko kojeg su Teplice procijenile na tri miliona eura iako su ga platili samo 50.000 eura.

Edin je u dresu Teplica u sezoni 2006/07 postigao 13 golova uz tri asistencije na 30 utakmica, te je sa samo 21 godinom bio drugi strijelac češke lige.

Džeko je iz Teplica prešao u Wolfsburg, potom u Man. City i Romu, a danas je najbolji napadač Intera. Kako kaže, bez Češke bi sve to bilo upitno.

“Češka Republika? Zahvaljujući toj avanturi uspio sam ostvariti svoje dječačke snove. Kad moja djeca porastu, odvest ću ih da upoznaju ovu zemlju”, poruka je Edina Džeke.

(Reprezentacija.ba)

Oznake:

Komentari

2 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
vvv
14.01.2022. 10:56

Tako ti to bude, u Bosni propada najvolji talent ako nema. nikog da ga ubaci, dok vani sazrjevas a iskreno rjesis se balkanskog bolesnog mentaliteta,

BiH LFC
Reply to  vvv
14.01.2022. 18:09

Ne kazem da tu nema istine, ali ne mozemo samo pljuvati po nasoj zemlji – u nekom smislu su ovi problemi koji imamo logicni, istorijski i ekonomski gledajuci. Nek’ idu mladi u inostranstvo, nek’ koriste druge prilike, ali opet bi trebali nesto znaciti i pruziti svojim ljudima. To je primjer koji Edin da.