Futsal reprezentativci Bosne i Hercegovine se na Ilidži pripremaju za nastup na predstojećem EURO 2022 u Nizozemskoj.

Izabranici Ive Kreze jutros su obavili novi trening, a pomoćni trener našeg tima Nijaz Mulahmetović govorio je za zvaničnu stranicu FS BiH o pripremama.

“Što se tiče samog odnosa i rada na treninzima to stvarno moramo i možemo biti zadovoljni. Što se tiče individualne forme i onoga što pokazuju na treninzima, znali smo da će na početku biti problema, s obzirom na to da nisu svi isto koristili pauzu u Premijer ligi. Neki su igrali turnire, neki odmarali, a neki su možda igrali i više igrali turnire malo više nego što treba. Pokušali smo to sve izbalansirati. Mislim da smo došli sada na neki nivo gdje mogu svi raditi istim intezitetom. Odnos je stvarno korektan. Vidi se da imaju želju i motiv da rade i svi žele u što boljem stanju dočekati EURO.”

Mulahmetović je kao kapiten BiH bio veoma blizu odlaska na EURO prije nekoliko godina, ali nije uspio kao igrač otići na prvenstvo. Sada je kao trener uspio doći do plasmana na prvenstvo na veliko takmičenje.

“Svaki uspjeh dobro dođe, a Europsko prvenstvo, pogotovo što je na početku moje trenerske karijere, je jedna ogromna stvar i nisam mogao ni zamisliti da će se tako nešto brzo desiti. Kao igrač sam u nekoliko navrata bio blizu EP, a kao treneru mi se san evo sada ostvario. Nadam se da to neće biti i jedini put i da ćemo postati redovni učesnici ovih velikih takmičenja.”

Nijaz ističe da je Španija prvi favorit naše grupe te da moramo tražiti svoju šansu protiv Gruzije i Azerbejdžana.

“O grupi u kojoj se nalazimo smo stvarno dosta pričali i to su neke činjenice koje su nepobitne. Španija je prvi favorit grupe i jedan od favorita Europskog prvenstva. Mi trebamo tražiti šansu protiv Gruzije i Azerbejdžana. Biće teško, jer su to kvalitetne reprezentacije za koje nastupaju brazilski igrači, ali ponavljam nismo bez šansi. Jedino čega se bojimo je koronavirus koji nam je skrenuo pažnju, ma koliko god mi pokušali da ne mislimo o tome, sve se više priča o njemu i nadam se da nećemo imati problema na testiranjima pred utakmice.”

Raspored utakmica futsal BiH u grupi D na EURO 2022:

Bosna i Hercegovina – Španija (22. januar, 17,30 sati, Groningen)

Bosna i Hercegovina – Gruzija (26. januar, 17,30 sati, Groningen)

Bosna i Hercegovina – Azerbejdžan (29. januar, 17,30 sati, Amsterdam)

Plasman u 1/4 finale izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz grupe.

(Reprezentacija.ba)