Futsal reprezentativci Bosne i Hercegovine se na Ilidži spremaju za Evropski šampionat koji 19. januara počinje u Nizozemskoj.

Trener u stručnom štabu naše futsal selekcije Mirko Čampara za zvaničnu stranicu Fudbalskog saveza BiH govori o formi igrača, pripremama, značaju plasmana na EURO, ali i protivnicima.

“Došli su u dosta boljoj formi nego što su bili na prošlim okupljanjima. Dosta dobro izgledaju, a posebno nas raduje što nema ozbiljnijih povreda. Imamo jednog pozitivnog igrača na koronavirus i to na samoj granici pozitivnosti, te će on imati još jedan test. Imamo i Srđana Ivankovića koji nije trenutno sa nama, jer ima povišenu temperaturu, ali nije pozitivan na koronavirus te očekujemo da nam se i on priključi. Nadamo se na prvom sljedećem testiranju, a to je u ponedjeljak pred odlazak na EURO, da će to biti uredno i da nećemo imati više nikoga pozitivnog na koronavirus”, ističe Čampara i dodaje:

“Na početku sam trenerske karijere. Prije nekoliko godina sam počeo da se bavim trenerskim poslom u futsalu. Smatram da je to jedan vrh kojeg trener može da doživi i sretan sam što se to sada desilo. Otići na EURO je dobro, ali ponoviti odlazak na EURO ili SP je stvarno veliki uspjeh.”

Član našeg stručnog štaba analizirao je i protivnike u grupi.

“Da smo mogli da biramo, sigurno ne bismo izabrali ovu grupu. Prvi meč igramo sa Španijom. O Španiji dosta toga znamo, oni su dugi niz godina na visokom nivou u svim selekcijama. Imaju ozbiljan rad, ozbiljne igrače, Brazilce koji su primili državljanstvo. Sigurno da nam je to najteža utakmica i škola za buduće utakmice koje nas očekuju u grupi. Naravno, daćemo maksimum. Gruzija ima dobrih i iskusnih Brazilaca i bez obzira na to mi se nadamo povoljnom rezultatu i da ćemo ih pobijediti. Onda nas u posljednjoj utakmici čeka Azerbedjžan, koji isto tako ima Brazilaca. Tu ćemo pokušati ostvariti naše snove, obradovati publiku širom BiH koja nas prati i da se plasiramo u željeno 1/4 finale. Ostvarili smo veliki uspjeh i samim plasmanom na EURO, ali siguran sam da ćemo dati 150% svojih mogućnosti da ostvarimo bolji rezultat od samog plasmana na prvenstvo.”

(Reprezentacija.ba)