Iskusni bosanskohercegovački golman Jasmin Burić (34) prije nekoliko dana je riješio pitanje novog kluba. Iako je pregovarao s nekoliko premijerligaša, na kraju se ovaj Zeničanin vratio u Poljsku čiji je ujedno i državljanin, a novi njegov klub je Zaglebie Lubin.

Od samog starta Burićeva želja je bila da ostane u inostranstvu gdje brani već više od deset godina, a kada se s konkretnom ponudom javio Zaglebie, dileme više nije bilo.

O tome kako je uopšte završio u klubu iz Lubina, kakve je ponude još imao i koji premijerligaši su ga zvali u proteklom periodu, Burić je govorio za portal Reprezentacija.ba.

– Sa trenerom koji danas vodi Zaglebie sam sarađivao u Lechu, znamo se dobro, tako da me je upravo on pozvao. Prvi kontakt smo ostvarili još prije tri mjeseca. U startu sam dao do znanja da želim doći, kasnije su počeli pregovori sa direktorom oko ugovora i sve se, srećom, na kraju dobro završilo. Prezadovoljan sam. Klub je organizovan, uslovi su dobri, nemam za čim žaliti, priča Burić na početku razgovora.

Foto: Zagleblie

Zaglebie ne stoji najbolje u Ekstraklasi. Upravo se od Burića očekuje da im pomogne u borbi za opstanak.

– Gledajući tabelu, stanje nije sjajno. Čeka nas na proljeće borba za opstanak, ali ja u to ne sumnjam jer bodovna razlika između klubova nije velika. Za ovu ligu imamo solidan tim, a bit će i pojačanja, tako da…

U Poljskoj je deset godina proveo igrajući za Lech iz Poznana. Vrata ovog kluba su mu i danas otvorena.

– Sa vlasnikom Lecha imam dobar kontakt. Kada sam 2019. godine odlazio iz kluba, rekao mi je da se mogu vratiti i dobiti jednu od funkcija. Poznan je postao moja druga kuća, tamo imam i stan, prijatelje i dolazim kada god sam u prilici. Volio bih samo da sam za to vrijeme provedeno tamo osvojio koji trofej više.

Ipak, nema namjeru još uvijek vraćati se u Lech.

– Ne, ne razmišljam još o završetku karijere. Nama golmanima karijera obično duže traje, želim uživati u fudbalu što je više moguće, jer jednom kada kažeš dosta – nema nazad.

Zanimljivo, jedan od saigrača u Lechu mu je bio Robert Lewandowski. Za mnoge danas je najbolji napadač svijeta

– Lewa i ja smo igrali zajedno otprilike sezonu i pol. Ma, već tada se moglo naslutiti da će biti prava zvijezda. Iz Lecha je otišao u Borussiju Dortmund za tri miliona eura, bio je već najbolji strijelac, a imao je 22 godine. Svi su parametri bili na njegovoj strani. Ipak, nismo više u kontaktu.

Dvije godine je proveo u izraleskom Hapoelu iz Haife. Lijepe uspomene ga vežu i za taj period.

– Bilo mi je lijepo u Izraelu i privatno i sa fudbalske strane. U Izraelu je drugačija kultura ako je usporedimo sa evropskim zemljama, naginju Bliskom istoku, ali pozitivno sam se iznenadio tamo. Kod nas ljudi imaju malo pogrešnu sliku o Izraelu. Ja sam lično osjetio veliko poštovanje tamo i pamtit ću tu epizodu po dobrom.

Foto: Zagleblie

Uz Zaglebie, zvala su ga kaže još dva kluba iz Poljske, ali i premijerligaši.

– Povratak u Premijer ligu nije bio nerealan, imao sam kontakte prvo sa Sarajevom, a onda poslije i sa Veležom. Posljednji pregovori sa Veležom su bili jako dobri, čak sam u društvu čelnika kluba gledao i jednu utakmicu, ali moj stav je od starta bio jasan. Rekao sam im da imam ponudu iz Poljske i da mi je to prioritet. Da se nije to realizovalo, onda bih potpisao za Velež.

Na kraju razgovora prokomentarisao je i Semira Štilića s kojim je u kumskim vezama.

– Semir i ja smo veliki prijatelji. U zadnje vrijeme nije igrao, no nastavlja on sigurno karijeru. Bila bi šteta da je ovako rano završi, poručio je Burić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)