Rukometna reprezentacija BiH putuje na Europsko prvenstvo koje se igra od 13. januara, a medijima se obratio Ivica Obrvan, selektor Zmajeva.

Naša reprezentacija je posljednjim testiranje ostala bez četiri igrača za početak Eura.

“Ovo zadnje testiranje je s mog gledišta ludila, s kojim smo suočeni zadnjih 20 dana, psihozom iščekivanja rezultata, odlaska u Osijek, vraćanja nazad… Otišli smo tamo negativni, a vratili se s potencijalno dvije zaraze. Iskreno, očekivao sam ovako tešku situaciju i bio sam pesimista po pitanju ove zaraze. Živjeli smo u vremenu kad se epidemiološke mjere oko nas nisu puno poštivale, ne samo kod nas nego svugdje. Ne možete živjeti u staklenom zvonu. Igrači hodaju, udišu zrak i bez obzira što smo dosta pazili desilo se da imamo četiri igrača koja su sada otpala. Ahmetašević, Građan, Ovčina i Hamidović. To su vrlo bitna četiri igrača koja su prošla cijele pripreme i sve taktičke, odbrambene i napadačke zamisli. Usudio bih se kazati da je ovo Europsko prvenstvo već u ovom trenutku neregularno. Neke reprezentacije prolaze i kroz gore situacije nego mi. Nikad ne znate šta će se dogoditi sutra na testiranju. Prvenstvo će se igrati, ali ja ne smatram da će ono donijeti rukometu nešto dobro”, kazao je Obrvan dodavši:

“Moramo se fokusirati na tu utakmicu protiv Švedske prvog dana EP i nadati se da se zaraza neće širiti. Nadam se da ćemo imati dovoljno fokusa i snage da odigramo u prvom krugu tri dobre utakmice. Korona je u fokusu, ali imali smo mi i puno problema s povredama. Vranješ nije odradio nijedan trening, priključio nam se danas nakon terapija, a i Senjamin Burić je imao povredu aduktora i propustio je dvije sedmice. On se jučer priključio treninzima. Ne govorim to tražeći alibi, nego da kažem da smo se suočili s nekoliko problema. Nemamo mi širok roster kvalitetnih igrača i svi moramo dati maksimum da bi na ovakvom prvenstvu ostvarili dobar rezultat”, dodao je Obrvan i jasno podcrtao:

“Nadam se da će momci biti u pravom izdanju i da ćemo dostojno, koliko je to moguće u ovom trenutku, prezentirati Bosnu i Hercegovinu na Evropskom prvenstvu.”

Obrvan je za kraj najavio meč sa Švedskom koji se igra 13. januara.

“Danas smo dobili informaciju da su oni svi negativni. Prema najavama iz Švedske i dva krila koja su bila zaražena sad su negativna i biće u punom sastavu. Švedska je u krugu favorita za medalju i suludo je trošiti riječi o njima. Izraziti su favoriti i mogu kazati i u cijeloj grupi. Borit ćemo se i dat ćemo maksimum. Prije svega me zanima da igrači maknu fokus s tog iščekivanja testova, da se vrate u normalu i da razmišljaju o protivnicima, te da kroz tri utakmice tražimo kvalitetne igre”, zaključio je selektor.

(Reprezentacija.ba)