Edin Višća danas je realizovao svoj treći transfer u karijeri. Posljednjih godina gotovo u svakom prijelaznom roku bh. fudbaler se dovodio u vezu sa odlaskom iz Bašakšehira, a potpisom za Trabzonspor transfer se danas i zvanično dogodio.

Za Višćin igrački karton Trabzospor je nezvanično izdvojio nešto više od četiri miliona eura, a određena suma novca, zahvaljujući mehanizmu solidarnosti, pripast će banovićkoj Budućnosti i Željezničaru čije dresove je nosio prije nego što je otišao u Tursku.

Nakon što je transfer potvrđen za Reprezentacija.ba portal sretan i zadovoljan javio se i Višćin dugogodišnji agent Hadis Zubanović.

– Svake godine bila je velika vjerovatnoća da Višća može otići, ali Basakšehir je sve dosad odolijevao ponudama iz brojnim zemalja. Došao je sada pravi momenat, tajming, bit će ovo za Višću novi izazov kojem se svakako raduje. Sad sam izašao iz kluba, bilo je baš emotivno na rastanku, ipak je on tu dao veliki dio svog života. Svi su plakali, kaže nam Hadis Zubanović.

Ni sam Zubanović, kada je Višću prvi put doveo u Tursku, nije očekivao da će se stvari ovako odvijati i da će bh. fudbaler postati legenda.

– Uvijek u životu pokušavam da razmišljam realno, šta god bilo u pitanju. Kada sam počeo raditi sa Višćom znao sam da imam posla sa insanom i prije svega dobrim fudbalerim, ali sada da kažem da sam očekivao da će osvojiti sva ta silna priznanja i imati ovakav status – nisam. Bilo bi to malo pretenciozno. Zahvalan sam dragom Bogu što ga je zdravlje poslužilo i ponosan sam na sve što je uradio. Zaslužio je, dodaje nekadašnji as Željezničara.  

Višćino ime se dovodilo u vezu sa brojnim klubovima. Da je bilo pregovora, potvrđuje i Zubanović.

– Brojni veliki klubovi su se interesovali za Višću, ali svaki put dosad Basakšehir je, kao što sam rekao, odbijao ponude. Bili su preambiciozni, a koliko je to bilo dobro, toliko je i nekada loše po nas. Željeli su da budu prvaci Turske, da igraju Ligu prvaka i u svemu tome su uspjeli. Kada govorim o klubovima, konkretno bile su opcije za Sevillu, Villarreal, pa Sampdoriju… Ne znam koliko je ljudima poznato, ali u Turskoj igrači jako dobro zarađuju i ponekad ih nije ni lako motivisati da odu u druge zemlje. Neki od klubova nisu uopšte mogli parirati Basakšehiru po pitanju novca.

Trabzonspor, kaže nam, bio je i ranije zainteresovan.

– Trabzonspor je bio baš uporan. Još prije četiri godine su bili na korak da dovedu Višću, baš su se potrudili, ali nešto se izjalovilo. Mislim da smo napravili na kraju dobar potez. Radi se o jednom ozbiljnom klubu, a velika je prednost što je tamo trener čovjek koji je ujedno Višću i doveo u Basakšehir. Dobro smo razmislili prije nego što smo se odlučili za ovo. Uz sve to, Trabzonspor je i danas lider Superlige.

Drago mu je i što će određeni iznos od transfera pripasti Željezničaru.

– Uvijek mi je drago kada se spomene moj Željezničar. Po tom nekom mehanizmu solidarnosti, Plavima bi moglo pripasti oko 60-70 hiljada eura od transfera. To je jako značajan novac za klub obzirom da je i sam transfer došao iznenada.

Za kraj, pitali smo Zubanovića nazire li se neki novi Višća u Premijer ligi BiH? Poznato je kako zastupa još nekoliko fudbalera iz naše zemlje.

– Pokušavam da pratim sve. Nisam još uvijek primijetio da ima brzih fudbalera kao što je Edin, to je ono što njega najviše krasi, ali sigurno ima talenata koji jednog dana mogu biti ozbiljna lica na evropskom tržištu. Na našim prostorima je uvijek bilo i biće talenata, zaključio je Zubanović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)