Rukometna selekcija BiH će 6. i 7. januara u Osijeku odigrati dva meča na Croatia Cupu protiv Hrvatske i Rusije uoči nastupa na predstojećem EURO 2022 (igra se u Mađarskoj i Slovačkoj).

Selektor Ivica Obrvan je uoči odlaska u Hrvatsku izjavio da ga raduje činjenica da su svi igrači i članovi stručnog štaba bili negativni na testu na korona virus.

“To je odlična vijest, živjeli smo u neizvjesnosti jer je ovo period godine kada je dosta ljudi u hotelu. Bojao sam se zaraze, kao što vidimo u drugim reprezentacijama ima puno problema. Svaki dan nosi novu neizvjesnost, zarazu možete pokupiti dok hodate kroz hodnik. Jednostavno nema pravila. Ovo je već na rubu regularnosti što se tiče uvjeta za pripreme za EURO od svakodnevnih testiranja, nošenja maski, izolacija, smanjenog broja kontakata i druženja. Stvarno su čudni uvjeti i ja bih rekao vrlo loši što se tiče same pripreme za EURO. Već u startu znamo da će reprezentacije imati velikih problema oko odabira igrača. Nadam se da ćemo mi izdržati i da nećemo imati zaraženih igrača”, govori selektor.

Obrvan će u Osijek povesti 19 igrača i naglašava da njegove izabranike očekuju dvije dobre i jake provjere.

Hrvatska ima problema zbog nekoliko pozitivnih igrača na COVID-19, ali utakmice će se ipak odigrati.

“Uprkos tome oni su odlučili da se turnir igra. Očekuju nas dvije dobre i snažne provjere pred odlazak na EURO. Želja mi je da dam šansu i rasporedim minutažu ovoj grupi igrača koja putuje, da probamo istrenirati odnosno potvrditi na utakmicama neke stvari što treniramo, da ne izlažemo velikim naporima stalno istu grupu igrača. Želja nam je da se pokažemo u što boljem svjetlu protiv te dvije jake reprezentacije i vjerujem da hoćemo”, kazao je Obrvan.

BiH će u četvrtak (6. januar) od 16,45 sati igrati protiv Hrvatske, dok će dan kasnije u isto vrijeme odmjeriti snage sa Rusijom.

Povratak u Sarajevo planiran je 8. januara, a let za Slovačku je tri dana kasnije.

Raspored utakmica BiH na predstojećem EURO 2022:

Bosna i Hercegovina – Švedska (13. januar, 20,30 sati / Bratislava)

Bosna i Hercegovina – Češka (15. januar, 18,00 sati / Bratislava)

Bosna i Hercegovina – Španija (17. januar, 18,00 sati / Bratislava)

Plasman u narednu fazu izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz grupe.