Reprezentacije Bosne i Hercegovine u rukometu i futsalu ovog mjeseca očekuju utakmice na Europskim prvenstvima. EURO za rukometaše počinje 13., a za futsalere 19. januara.

Rukometni Zmajevi EURO otvaraju 13. januara

Reprezentacija BiH smještena je u Grupi E, a svoje mečeve na EURO 2022 igraju u rasporedu:

  • Bosna i Hercegovina – Švedska (13. januar / Bratislava)
  • Bosna i Hercegovina – Češka (15. januar / Bratislava)
  • Bosna i Hercegovina – Španija (17. januar / Bratislava)

Europsko prvenstvo igra se od 13. do 30. januara u Mađarskoj i Slovačkoj, a učestvovat će 24 najbolje reprezentacije starog kontinenta.

Reprezentacija je danas otputovala u Osijek gdje će će igrati na turniru Croatia cupu u Osijeku, a odigrat će najmanje dva meča.

  • Hrvatska – Bosna i Hercegovina (6. januar / 16:45)
  • Rusija – Bosna i Hercegovina (7. januar / 16:45)

Oba susreta su u direktnom TV prijenosu na RTL-u.

“Ja ću to ponoviti, da je plasman na Europsko prvenstvo ogroman uspjeh za reprezentaciju BiH. Imamo izuzetno tešku grupu, jednu od težih. Bit će jako teško. To bi bio stvarno fenomenalan uspjeh kada bi uspjeli ući među dvije reprezentacije koje idu u naredni krug EP. Nastojat ćemo odigrati jako dobar turnir, pa da uvedemo neke igrače koji će ostati zalog za budućnost”, rekao je selektor Ivica Obrvan.

Futsal BiH prvi meč na Europskom prvenstvu igra 22. januara

Reprezentacija BiH je u grupi sa Gruzijom, Španijom i Azerbejdžanom, a utakmice igraju u rasporedu:

  • Španija – Bosna i Hercegovina (22. januar / Groningen)
  • Bosna i Hercegovina – Gruzija (26. januar / Groningen)
  • Azerbejdžan – Bosna i Hercegovina (28. januar / Groningen)

Grupna faza se igra od 19. do 29. januara u Groningenu i u narednu rundu idu prve dvije ekipe iz svake grupe. Nokaut faza će se igrati od 31. januara do 6. februara u Amsterdamu.

“Napravili smo veliku stvar. Tek sada smo svjesni kada su se utisli slegli. Da nam je neko rekao da ćemo nakon četiri kola biti sigurni putnici na Evropsko prvenstvo, ne bismo vjerovali, pogotovo jer smo znali kakvu skupinu imamo. Težili smo ka tom drugom mjestu, a na kraju ekspresno odradili posao. Kada sam postao selektor, normalno da mi je bio san da odvedem reprezentaciju na Euro i zato sam ponosan. Ipak, najprije treba čestitati igračima, mi koji smo u stručnom štabu tu smo da ih usmjerimo, damo im samopouzdanje… Posebno mi je drago što ovaj uspjeh slavi cijela naša nacija. Dobili smo veliki broj čestitki”, kaže Ivo Krezo za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)