Selektor reprezentacije Maroka Vahid Halilhodžić za Sport Klub je komentarisao neizvjesnu situaciju oko odigravanja Afričkog Kupa Nacija koji počinje 9. januara.

Po posljednjim saznanjima prvenstvo će se održati bez obzira na nesigurnu situaciju Kamerunu u kojem bukti građanski rat, a dodatno otežava održavanje turnira i korona virus.

“Odmah su me zatekle loše vijesti. Dva igrača su pozitivna na covid i odmah sam se bacio na pronalazak njihovih zamjena. Međutim, ono što je veći problem je činjenica da je FIFA donijela odluku da igrači koji igraju u Evropi na pripreme mogu da dođu tek 3. januara što je šest dana prije početka prvenstva. Zaista skandalozna odluka kojom pokazuju manjak respekta prema ovom važnom takmičenju na kojem učestvuju neki od najboljih svjetskih nogometaša. Moram priznati da sam neugodno iznenađen takvim ishodom, ali kako nama tako i drugima, tako da ćemo morati da se naviknemo” rekao je Halilhodžić za Sport Klub i prokomentarisao to što je Maroko jedan od favorita za titulu:

“Gledajte, zaista je nezahvalno nešto prognozirati kada svaki dan jedan igrač može da vam otpadne zbog koronavirusa. Situacija je neizvjesna, ali mogu reći da smo u krugu četiri, pet reprezentacija koje pretendiraju na naslov i sigurno je da sanjamo da osvojimo titulu nakon 45 godina čekanja. Međutim, treba da se kaže da imamo vrlo mladu ekipu, sigurno da će nam nedostajati iskustva, ali vjerujem da ćemo to nadoknaditi kvalitetom, željom i htijenjem koje smo pokazali ove godine.”

Vaha je za kraj razgovora istakao da bi eventualno osvajanje Afričkog Kupa Nacija bilo veliko dostignuće za njega.

“Osvajanje ovako prestižnog turnira bi zaista bilo veliko dostignuće u mojoj karijeri, ali teško je reći da li bi bilo najveće. Rekao bih da je moja titula afričkog klupskog prvaka sa Raha Kasablankom 1997. godine bila historijski uspjeh. Međutim, ono na šta sam najviše ponosan je da sam blizu ostvarenja nečega što nikome nije pošlo za rukom, a to je plasman sa četiri različite reprezentacije na Svetsko prvenstvo. Uspio sam sa Obalom Slonovače, Alžirom i Japanom to da učinim, a kada bih tu priču zaokružio sa Marokom onda bih svoju trenersku karijeru zaokružio na fenomenalan način.

(Reprezentacija.ba)