Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer se okupila i prvim treningom počela s pripremama za Europsko prvenstvo koje se igra od 13. januara u Mađarskoj i Slovačkoj.

Reprezentacija BiH smještena je u Grupi E, a svoje mečeve na EURO 2022 igraju u rasporedu:

  • Bosna i Hercegovina – Švedska (13. januar / Bratislava)
  • Bosna i Hercegovina – Češka (15. januar / Bratislava)
  • Bosna i Hercegovina – Španija (17. januar / Bratislava)

Europsko prvenstvo igra se od 13. do 30. januara u Mađarskoj i Slovačkoj, a učestvovat će 24 najbolje reprezentacije starog kontinenta.

Zmajevi učestvuju na pripremnom turniru u Hrvatskoj

U okviru priprema za EURO naša reprezentacija će igrati na turniru Croatia cupu u Osijeku, a odigrat će najmanje dva meča.

  • Hrvatska – Bosna i Hercegovina (6. januar / 16:45)
  • Rusija – Bosna i Hercegovina (7. januar / 16:45)

Oba susreta su u direktnom TV prijenosu na RTL-u.

Selektor Obrvan ističe da imamo veoma tešku grupu

“Puno puta sam naglašavao, a sada ću to ponoviti, da je plasman na Europsko prvenstvo ogroman uspjeh za reprezentaciju BiH. Imamo izuzetno tešku grupu, jednu od težih. Bit će jako teško. To bi bio stvarno fenomenalan uspjeh kada bi uspjeli ući među dvije reprezentacije koje idu u naredni krug EP. Nastojat ćemo odigrati jako dobar turnir, pa da uvedemo neke igrače koji će ostati zalog za budućnost”, rekao je Obrvan dodavši:

“Mislim da je Španija to što jeste, ali je od njih osjetno kvalitetnija reprezentacija Švedske. To vjerovatno svi znaju, to su dvije reprezentacije koje su uvjerlivo u top pet svjetskog rukometa. Mislim da je Švedska za nijansu bolja reprezentacija. Obje reprezentacije su prijavile puni sastav. Izvukli smo Češku iz trećeg šešira, a mogli smo isto tako dobiti i Francusku. Nastojat ćemo se boriti sa svim reprezentacijama, te ćemo protiv svih tražiti svoju šansu. Probat ćemo odigrati najbolje što možemo”, kazao je Ivica Obrvan.

Spisak reprezentativaca BiH za EURO

Admir Ahmetašević (Wisla Plock), Nebojša Bojić (Celje), Harun Hodžić (Chambery), Alen Ovčina (Sloboda Tuzla), Adi Mehmedčehajić (Gračanica), Vlado Draganić (Borac), Ibrahim Haseljić (Gorenje Velenje), Luka Perić (Borac), Adin Faljić (PPD Zagreb), Elmir Građan (Eurofarm Pelister), Edin Klis (PPD Zagreb), Mirko Herceg (Csurgoi), Dino Hamidović (Gyongyos), Mirsad Terzić (Wisla Plock), Marin Vegar (Dobrogea Sud), Nikola Prce (Besa Famgas), Josip Perić (Eurofarm Pelister), Milan Vukšić (Izviđač), Marko Lukić (Borac), Dejan Malinović (Balatonfuredi), Dragan Pavlović (Koper), Aleksandar Milojević (Leotar), Ivan Karačić (Maccabi).

(Reprezentacija.ba)