Ono što bi se moglo nazvati “B timom” fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine danas će otputovati u Sjedinjene Američke Države gdje 19. decembra igraju protiv domaćina u Los Angelesu. U 02,00 u noći sa subote na nadjelju po našem vremenu.

Puno prašine je podigla informacija da je fudbaler Olimpije Almedin Ziljkić igrao za svoj klub, dan nakon što je FS BiH saopštio kako će propustiti okupljanje reprezentacije zbog povrede. Saznajemo, kako se radi o lošoj komunikaciji, te da Ziljkić jeste povrijeđen, te da je za vikend uz pritisak kluba igrao “pod inekcijama”. Već danas počinje sa terapijama i oporavkom, koje ne bi bile moguće da se odazvao selektoru Ivajlu Petevu.

Kladionice daju ulogu favorita selekciji SAD-a. Kladionica Meridian u svojoj ponudi nudi kvotu 1.60 na pobjedu SAD-a. Ostale kvote sa ove utakmice možete vidjeti ovdje.

Tim Zmajeva za SAD ukupno prema portalu transfermarkt vrijedi oko 6,5 miliona eura, a prosjek godina reprezentativaca je 23.42. Đokanović je najskuplji sa cijenom od 1.000.000 eura, a Krpić sa 12 golova u najboljoj formi.

Tako će Ivajlo Petev protiv SAD računati samo na igrače iz Premijer lige BiH, njih 18:

Golmani: Belmin Dizdarević (Sarajevo), Nikola Ćetković (Borac);

Odbrana: Selmir Pidro (Sarajevo), Numan Kurdić (Sarajevo), Aleksandar Vojnović (Borac), Hrvoje Barišić (Zrinjski), Josip Ćorluka (Zrinjski), Vedran Vrhovac (Željezničar), Ajdin Nukić (Tuzla City);

Vezni red: Andrej Đokanović (Sarajevo), Amar Begić (Borac), Igor Savić (Zrinjski), Marijan Ćavar (Široki Brijeg), Mehmed Ćosić (Velež), Haris Ovčina (Velež), Saša Maksimović (Sloboda);

Napad: Jovo Lukić (Borac), Sulejman Krpić (Tuzla City).

Američki selektor Gregg Berhalter na spisku također ima igrače iz domaćeg prvenstva.

Golmani: John Pulskamp (Sporting Kansas City), Gabriel Slonina (Chicago Fire), Matt Turner (New England Revolution)

Odbrana:: George Bello (Atlanta United), Justin Che (FC Dallas), Jonathan Gomez (Louisville City), Kobi Henry (Orange County SC), Henry Kessler (New England Revolution), Brooks Lennon (Atlanta United), Aaron Long (New York Red Bulls) Kevin Paredes (D.C. United), Bryan Reynolds (Roma), Auston Trusty (Colorado Rapids), Walker Zimmerman (Nashville)

Vezni red:: Kellyn Acosta (Colorado Rapids), Cole Bassett (Colorado Rapids), Johnny Cardoso (Internacional), Cristian Roldan (Seattle Sounders), Jackson Yueill (San Jose Earthquakes)

Napad: Taylor Booth (Bayern Munchen), Caden Clark (New York Red Bulls), Cade Cowell (San Jose Earthquakes), Jesús Ferreira (FC Dallas), Jordan Morris (Seattle Sounders), Ricardo Pepi (FC Dallas), Gyasi Zardes (Columbus Crew).

Utakmica na stadionu na kojem igra LA Galaxy

Utakmica iz SAD počinje u 02,00 sati po našem vremenu uz tv prijenos, a igra se u sportskom kompleksu “Dignity Health Sports Park” kapaciteta nešto manjeg od 30.000 gledalaca. Na ovom stadionu utakmice inače, između ostalih, igra LA Galaxy.

Amerikanci su objavili i pravila ulaska na stadion, odnosno COVID protokol. Stariji od 12 godina na stadion će moći ući ako imaju identifikacijski dokument o potpunoj vakcinaciji ili negativan test na korona virus ne stariji od 72 sata.

Mlađi od 12 godina nisu obavezni da se vakcinišu i ne moraju raditi test na koronu, ali će na tribinama morati nositi maske, osim u slučaju kada jedu ili piju.

Inače, ovo će biti drugi međusobni duel selekcija SAD-a i BiH. Prvi susret je odigran 2013. godine u Sarajevu, a BiH je tada poražena sa 3:4. Druga utakmica odigrana je 2018. godine u SAD-u kada je bilo 0:0.

(Reprezentacija.ba)