Kadetski reprezentativci Bosne i Hercegovine održali su kontinuitet prethodnih generacija, te su još jednom ostvarili plasman u elitni krug kvalifikacija za EURO.

Bh. kadeti će nastojati da u grupi sa Španijom, Estonijom i Belgijom ostvare plasman na završnicu.

Selektor Nermin Šabić za zvaničnu stranicu Fudbalskog saveza BiH o protivnicima kaže:

„Sve ekipe koje ostvare plasman u elitnu rundu kvalifikacija su jake, te su i u našoj grupi selekcije zemalja koje mnogo ulažu u omladinski fudbal. Sigurno je da smo mogli i bolje proći u žrijebu. Belgija je u prvom krugu kvalifikacija poražena od Luksemburga, što je možda pokazatelj da se s njima može igrati. Da li je to bio njihov loš dan ili je Luksemburg jak to ćemo vidjeti, ali Belgijanci imaju kvalitet. Estonija je bila prva u svojoj kvalifikacionoj grupi i to je ekipa koja se ne smije potcijeniti, a o Španiji ne treba trošiti riječi, oni su jedna od najboljih selekcija u ovom uzrastu. Grupa je teška i ja se nadam da će naši igrači u ova tri mjeseca vrijedno raditi i spremno dočekati kvalifikacioni turnir. Nastojaćemo da predstavimo našu zemlju na što bolji način.“

Šabić se osvrnuo i na prvi krug kvalifikacija:

„Pred sami turnir smo se suočili sa problemima jer nam je nedostajalo nekoliko igrača i to nas je malo omelo. Međutim, kako je vrijeme odmicalo momci su igrali sve bolje i možemo biti zadovoljni njihovim nastupima. Iako smo od Švicarske poraženi u trećem kolu, taj smo meč odlično odigrali i imali smo terensku inicijativu svih 90 minuta. Pokušali smo da napravimo ekipu koja će kroz posjed da dominira i to smo uspjeli protiv Gibraltara i Švicarske. U meču sa Finskom smo morali da se prilagodimo i protivniku zbog njihovih fizičkih predispozicija, te su oni imali više od igre, ali smo ostvarili remi. Nastojimo selektirati igrače koji mogu kroz posjed da stvaraju prilike, ali i da igramo na kontre kad situacija na terenu to zahtjeva.“

I kroz pripreme mečeve bh. kadeti su se suočavali sa problemima:

„Otežavajuća okolnost kod prijateljskih utakmica je što u njima često ne možemo da računamo na igrače iz dijaspore, a oni su veoma važni za ovu selekciju. Domaći igrači su se pokazali dobro i uspjeli smo da izaberemo najbolje za turnir. Ipak, oni često kondiciono nisu na potrebnom nivou. S druge strane igrači iz inostranstva igraju u jakim ligama i znače mnogo ovoj selekciji. Na kraju su svi koje smo pozvali, i iz naše lige i iz inostranstva, opravdali očekivanja i pokazali su se dobro u kvalifikacionim utakmicama“, kaže Šabić.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022/23. protivnici U17 selekciji BiH biće Ukrajina, Azerbejdžan i Lihtenštajn.

„Zahvaljujući rezultatima prethodnih generacija u tom smo žrijebu bili nosioci i vjerujem da ćemo nastaviti da ostvarujemo dobre rezultate sa kadetskom reprezentacijom. Imamo dovoljno vremena da se spremimo, da odigramo dosta prijateljskih utakmica i napravimo selekciju koja će ostvariti rezultate koje želimo“, ističe Nermin Šabić.

https://reprezentacija.ba/344750-u17-bih-domacin-turnira-elitne-runde-kvalifikacija-za-euro-2022

(Reprezentacija.ba)