Dinamo je sinoć u Zagrebu poražen od Hajduka sa 0:2. Traže se krivci sramote koju su modri priredili protiv najljućih rivala, a na red je ponovo došla tema koja se provlači od početka sezone – zašto Amer Gojak minutažu dobija samo onda kada ekipi “zagusti”.

Protiv Hajduka je priliku, ponovo, dobio tek u drugom poluvremenu. Slično je “kažnjen” i ranije i nakon što je bio najbolji pojedinac pobjede Dinama protiv Rapida u Europa Ligi, a onda premješten na klupu.

Da su upravu oni koji drže tezu da Gojak mora imati veću minutažu, dokazuju softveri za analitiku utakmica.

Npr. Instat Scout sistem kojim svjetski klubovi mjere kvalitete igrača na osnovu više od 20 parametara, izračunao je kako je Gojak bio ubjedljivo najbolji igrač utakmice u redovima Dinama. Čak i uz svjesno preuzimanje rizika da ima lošiju statistiku, a sve kako bi pokušao kreirati ofanzivne akcije svoje ekipe.

Možda bi u drugim slučajevima bilo nelogično pisati o najboljem igraču ekipe koja je izgubila, ali u ovim okolnostima sasvim je opravdana kritika hrvatskih medija na račun trenera Dinama kada je u pitanju Gojak, jer čini se da treneri njegove kvalitete i srčanost koriste samo kada im kako to pišu hrvatski mediji “zagusti”. Izgleda, u “lakšim” utakmicama, prilika se daje drugim igračima kako bi mogli pokazati više.

Ipak svaki put kada dobije priliku, bivši kapiten svih mladih selekcija BiH pokaže kvalitet i definitivno oko njegovog statusa u ekipi nešto “ne štima”. Posebno ako se uzme u obzir da je u Dinamo ipak stigao iz Torina u koji je došao kao tada jedan od najboljih igrača sa Maksimira, koji se definitivno ne mora ponovo dokazivati u Dinamu.

Pa i u Torinu je u prilično teškim okolnostima promjena trenera i borbe ekipe za opstanak, u vrijeme kada zbog COVID restrikcija u Italiji praktično nije mogao održati sastanak sa trenerom, ipak kao mlad igrač odigrao nekoliko dobrih utakmica, pa čak i zatresao mrežu u Seriji A.

Slično je i u reprezentaciji. U mečevima u kojima je igrao BiH je imala više živosti na sredini terena, sa njim smo imali igrača koji, ako ništa, pokušava napraviti nešto, zabrinuti protivnika, probuditi svoje saigrače, koji želi pobjedu i koji želi gol više za svoju državu.

(Reprezentacija.ba)