VIDEO/ Legendarni Ćiro: Belgijanci su mislili da smo mali, a onda smo im zabili četiri komada

Ćiro Blažević gostovao kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV

NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo Reprezentacija.ba portala i Reprezentacija.ba portal ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Legendarni Miroslav Ćiro Blažević gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića na FACE TV.

Bivši selektor BiH se bori sa karcinomom, a večeras je govorio i o svojoj igračkoj karijeri, reprezentaciji BiH, ali i o tome da je od UEFA-e dobio priznanje za trenera svih trenera.

“Bio sam igrač Sarajeva. Taj period pamtim i po dobru i po zlu. Igrao sam za Sarajevo protiv Rabotničkog, a tada je došao Tirnanić da gleda našeg Haseta i onda je selektirao i mene da idem u B reprezentaciju. Odem ja u reprezentaciju i u prvoj utakmici povrijedim koljeno u duelu sa golmanom i završim karijeru u 24. godini. Mnogo sam vezan za ovaj posao. Ja se od 24. godine spremam da budem trener. Danas mogu preporučiti mojim mladim kolegama da uče i da ne misle da je to neka zafrkancija. Fudbal nije samo igra, već je znanost. Uvijek se hvalim kako sam trenirao pet selekcija. Bojim se da se rijeko ko može pohvaliti da je vodio pet reprezentacija”, govori Ćiro i osvrće se reprezentaciju BiH te veliku pobjedu našeg tima u Belgiji od 4:2 prije više od 12 godina.

“Najvažniji čovjek u reprezentaciji je selektor. On mora biti vođa. Da bi bio vođa, ti moraš biti uzor sa svojim ponašanjem i znanjem. Samo tada te igrači slušaju. Ja sam znao reći igračima da znam koliko oni mogu i zato moraju sve dati da ne izdaju ovu naciju. Naš narod je napaćen. Džeko i kompanija imate privilegiju da ih razveselite ili da im napravite tugu. Igrači te slušaju samo ako si autoritet. Oni moraju vidjeti da im selektor donosi ono što će njima učiniti progres, nadogradnju na njihovu reputaciju i renome. Našeg Džeku su prije desetak godina svi tražili da dođe kod njih i tada je već imao reputaciju. Ponavljam, selektor mora biti lider. Ipak, mora paziti da bude pravičan, drag, a u nekim situacijama da ga se igrači i boje. Za mene su dvije velike pobjede bile kad smo savladali favorita Belgiju u samo nekoliko dana. Stalno sam igračima govorio da su bolji. Igrači su tada očekivali da vide kako ćemo se braniti u toj utakmici, ali odlučio da igramo ofanzivno i iznenadimo. Mislili su da smo mali, ali mi smo zvijezde. Odmah smo išli na juriš i u Genku smo im zabili četiri komada.”

Blažević je kratko i ispričao kako je dobio trofej od UEFA-e i postao trener svih trenera.

“Nagradu od UEFA-e sam dobio nakon SP 1998. Bio sam treći sa Hrvatskom, a selektor Francuske se pitao zašto on nije prvi. Tada mu je predsjednik UEFA-e odgovorio da je to bio izbor svih selektora i da je odlučeno da se šaka trenera Hrvatske najviše osjetila na prvenstvu. Tada sam ja postao trener svih trenera.

Ćiro je za kraj kazao da mu nije lako, ali da se bori i da želi svaki dan da iskoristi na najbolji mogući način.

(Reprezentacija.ba)

Ovu vijest vam donosi kladionica MeridianBet.

Oznake:

Komentari

1 Komentar
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Velez
04.12.2021. 07:56

Ćiro pederu….šalim se Ćiro je legenda od čovjeka. Velikko poštovanje