Reprezentacija BiH za dvije sedmice igra prijateljsku utakmicu protiv Sjedinjenih Američkih Država u Los Angelesu.

Zbog toga što utakmica nije po FIFA kalendaru u terminu koji dozvoljava prijateljske utakmice, selektor Ivajlo Petev može računati na igrače iz liga koje su završene. Osim Premijer lige BiH, na spisku se mogu naći još fudbaleri iz Austrije, Slovenije, Švedske i Rusije.

Ovakva utakmica idealna je prilika da se šansa da mlađim igračima, a opet dovoljno zrelim gledajući na sportsku i biološku dob. Odnosno, igračima koji su mlađi od 21 godinu, a već imaju isksutvo igranja u seniorskoj konkurenciji prvih liga.

Posebno su zanimljivi igrači gdje je reprezentacija BiH deficitarna, a to su brzi krilni i bekovski igrači.

Izdvajamo Reprezentacija.ba TOP 10 listu mladih igrača BiH kojima kalendari liga dopuštaju nastup na utakmici SAD – BiH 18. decembra u Los Angelesu:

Belmin Dizdarević (20, Sarajevo) je ove sezone jedan od najboljih golmana Premijer lige BiH i trenutno brani za U21 BiH. Dizdarević je ove sezone branio u 18 utakmica u svim takmičenjima za FK Sarajevo, osam puta sačuvao svoju mrežu i primio samo 12 golova. Belmin je briljirao u nekoliko susreta u Premijer ligi BiH i definitivno je najkonstantniji igrač aktuelnog osvajača Kupa BiH.

Amar Dedić (19, Wolfsberger) je ove sezone odlučio da iz Salzburga u kojem je prošao sve selekcije ode na posudbu u Wolfsberger i čini se napravio pravi potez. Aktuelni U21 reprezentativac BiH je sakupio 19 nastupa u sezoni u svim takmičenjima i uspio postići tri gola. Dedić je “full back”, a osim na svojoj primarnoj desnoj poziciji, često igra i na lijevoj strani. Dedić je ove sezone odigrao svaku utakmicu u austrijskoj Bundesligi, a njegova ekipa je trenutno na odličnoj trećoj poziciji.

Jusuf Gazibegović (21, Šturm) ima pravo nastupa za U21 BiH, ali je već prekomandovan u A selekciju BiH. Ove sezone igra standardno i veoma dobro u austrijskom Šturmu, Nastupio je u 22 susreta u svim takmičenjima, jednom asistirao, a njegov Šturm je trenutno drugi u ligi te igra grupnu fazu Europa Lige. Jusuf primarno igra poziciju desnog beka, međutim podjednako dobro se snalazi i na poziciji lijevog beka. Pozivan je u reprezentaciju BiH od strane Peteva, ali je zbog COVID-a i infekcije noge propustio dva okupljanja.

Mustafa Šukilović (18, Tuzla City) je jedan od najtalentovanijih fudbalera u Premijer ligi BiH. Aktuelni je kapiten U19 BiH, a ove sezone je sakupio već 14 ligaških utakmica za drugoplasirani Tuzla City. Šukilović igra na poziciji stopera, a zanimljivo da je u Tuzlu stigao pred početak aktuelne sezone iz bijeljinskog Radnika.

Jasmin Osmić (21, Sloboda) igra standardno za tuzlansku Slobodu, a član je i naše U21 selekcije. Osmić pokriva poziciju lijevog beka, ali dobro se snalazi i na mjestu desnog beka. U tekućoj sezoni odigrao je 19 utakmica za Slobodu te dva puta asistirao. Ove sezone je među najstandardnijim igračima u timu sa Tušnja.

Amar Begić (21, Borac) je pred početak sezone stigao u redove banjalučkog Borca iz ekipe Mladost DK i odmah se izborio za mjesto standardnog prvotimca. Begić pokriva poziciju zadnjeg veznog i ove sezone je odigrao 22 utakmice u svim takmičenjima za aktuelnog šampiona BiH. Standardan je i u U21 BiH te je u tekućim kvalifikacijama nastupio u svih osam utakmica.

Andrej Đokanović (20, Sarajevo) je ove sezone odigrao 20 susreta u svim takmičenjima za Sarajevo te postigao jedan gol. Đokanović igra na poziciji zadnjeg veznog, a do sada je prošao sve omladinske selekcije BiH za koje je nastupio u 34 utamice te jednom zatresao mrežu. Iako ima samo 20 godina, Andrej je u dosadašnjoj seniorskoj karijeri sakupio 84 nastupa za prvi tim Sarajeva. Za A selekciju BiH debitovao je ove sezone u prijateljskom susretu protiv Danske.

Ivan Bašić (19, Zrinjski) je u ovom trenutku najbolji mladi igrač Premijer lige BiH. Bašić je na najbolji mogući način iskoristio povjerenje trenera Sergeja Jakirovića i pokazao da bi u budućnosti mogao biti važna karika i u našoj reprezentaciji. Ivan, koji primarno igra centralnog veznog, je odigrao 18 susreta u svim takmičenjima u tekućoj sezoni, zabio četiri gola te četiri puta asistirao. Trenutno nastupa za U21 BiH za koju je postigao dva gola u devet susreta.

Milan Savić (21, Čukarički) je standardni član U21 BiH i fudbaler Čukaričkog. Savić je krilni napadač, a ove sezone je nastupio u 19 mečeva za Čukarički u svim takmičenjima, zabio dva gola te jednom asistirao. Njegov tim je trenutno trećeplasirani u Srbiji odmah iza Partizana i Crvene Zvezde. Milan je za U21 BiH sakupio 13 nastupa, pogađao dva puta, a nedavno je postigao pobjedonosni gol u kvalifikacijama protiv U21 Crne Gore.

Daniel Lukić (20, Široki Brijeg) je ove sezone najbolji strijelac Širokog Brijega. Napadač Širokobriježana je zabio šest golova i dodao tri asistencije u 19 odigranih susreta u svim takmičenjima. Daniel je za našu U21 selekciju odigrao jednu utakmicu, dok je za U18 BiH nastupio tri puta.

(Reprezentacija.ba)