Odigrane su utakmice 2. kola Kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u košarci, a reprezentacija Bosne i Hercegovine ima učinak od dvije pobjede.

Izabranici Vedrana Bosnića su savladali Češku u Skenderiji sa 97:90, a danas su u Bugarskoj bili bolji od domaćina sa 85:75.

Tako BiH nakon dva kola ima dvije pobjede koliko i selekcija Litvanije koja je prva u grupi zbog više postignutih koševa. Češka i Bugarska su bez trijumfa.

U ovom dijelu Kvalifikacija tri ekipe iz svake grupe idu u drugu rundu borbe za Svjetsko prvenstvo.

Naša reprezentacija naredni meč igra 24. februara kada dočekuje Litvaniju, a tri dana nakon toga gostuje istoj selekciji.

Početkom jula Zmajevi igraju preostala dva meča sa Češkom i Bugarskom.

BiH među sedam država koje imaju dvije pobjede

Reprezentacija BiH je na najbolji način otvorila Kvalifikacije u kojima se trenutno takmiči 32 ekipe podijeljene u osam grupa.

Samo šest reprezentacija je ostvarilo dvije pobjede, a među njima je i BiH. Pored naših košarkaša, maksimalan učinak imaju Belgija, Slovenija, Izrael, Francuska, Litvanija i Rusija. Svoj meč trenutno igra Španija i vjerovatno će se pridružiti selekcijama koje imaju po dvije pobjede.

Kada pogledamo reprezentacije iz regiona, samo BiH i Slovenija imaju dva trijumfa. Srbija i Crna Gora imaju po jednu pobjedu i jedan poraz, dok su Hrvatska i Sj. Makedonija dva puta poraženi.

Svjetsko prvenstvo se igra 2023. godine u Japanu, Filipinima i Indoneziji.

(Reprezentacija.ba)