Odigrane su utakmice 2. kola Kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u koÅ¡arci, a reprezentacija Bosne i Hercegovine ima uÄinak od dvije pobjede.

Izabranici Vedrana Bosnića su savladali Češku u Skenderiji sa 97:90, a danas su u Bugarskoj bili bolji od domaćina sa 85:75.

Tako BiH nakon dva kola ima dvije pobjede koliko i selekcija Litvanije koja je prva u grupi zbog više postignutih koševa. Češka i Bugarska su bez trijumfa.

U ovom dijelu Kvalifikacija tri ekipe iz svake grupe idu u drugu rundu borbe za Svjetsko prvenstvo.

NaÅ¡a reprezentacija naredni meÄ igra 24. februara kada doÄekuje Litvaniju, a tri dana nakon toga gostuje istoj selekciji.

PoÄetkom jula Zmajevi igraju preostala dva meÄa sa ÄŒeÅ¡kom i Bugarskom.

BiH među sedam država koje imaju dvije pobjede

Reprezentacija BiH je na najbolji naÄin otvorila Kvalifikacije u kojima se trenutno takmiÄi 32 ekipe podijeljene u osam grupa.

Samo Å¡est reprezentacija je ostvarilo dvije pobjede, a meÄ‘u njima je i BiH. Pored naÅ¡ih koÅ¡arkaÅ¡a, maksimalan uÄinak imaju Belgija, Slovenija, Izrael, Francuska, Litvanija i Rusija. Svoj meÄ trenutno igra Å panija i vjerovatno će se pridružiti selekcijama koje imaju po dvije pobjede.

Kada pogledamo reprezentacije iz regiona, samo BiH i Slovenija imaju dva trijumfa. Srbija i Crna Gora imaju po jednu pobjedu i jedan poraz, dok su Hrvatska i Sj. Makedonija dva puta poraženi.

Svjetsko prvenstvo se igra 2023. godine u Japanu, Filipinima i Indoneziji.

(Reprezentacija.ba)