Bh. košarkaši su večeras u meču grupe F kvalifikacija za SP 2022 u Skenderiji pobijedili Češku sa 97:90.

BiH je tako na najbolji mogući način otvorila kvalifikacije, a selektor Vedran Bosnić je na zvaničnoj press konferenciji istakao da njegovi izabranici imaju veliko srce i da su zasluženo došli do pobjede

“Nismo dobro počeli utakmicu, razlog je taj što nemamo iskustvo igranja kući pred publikom. Ova ekipa ima veliko srce, ali izgorili smo u želji u prvom poluvremenu. Mnogo smo grešaka napravili. Česi su dobro šutirali na početku i onda je teško bilo igrati. U nastavku smo bili agresivniji i bolji te dobili treću četvrtinu 31:11. Hvala Sarajevu i hvala svima na podršci. Pokazali smo da se možemo vratiti. Sretan sam, ali sada moramo spustiti emocije”, rekao je selektor i osvrnuo se na naredni meč sa Bugarskom koji igramo u ponedjeljak:

“Sada smo pričali u svlačionici i znamo da će ova utakmica protiv Bugarske biti najteža u kvalifikacijama. Pobijedili smo ih zadnja tri puta, ali sada imaju solidnu ekipu. Dobri su na svom terenu i imaju veliki motiv protiv nas nakon tri poraza. Mi sutra u pet ujutru putujemo za Bugarsku. Ta utakmica može da puno donese. Sa 2:0 mi smo jednom nogom u drugom krugu kvalifikacija. Moramo biti bolji u prvom poluvremenu i ne smije nam se desiti kao večeras da primimo 56 poena u prvom poluvremenu. Ipak, ovi momci znaju koliko je bitna odbrana i koliko je bitno da uzmemo Bugarsku.”

Bosnić je prokomentarisao i učinak Džanan Muse, koji je obavio samo jedan trening sa timom, ali je uspio postići 21 koš.

“Mi smo tim i sve radimo kao tim. Za mene i za stručni štab je bilo teško da za kratak period pomognemo Musi oko našeg sistema. Naravno, ekipa je ta koja igra i za njih je bilo teško, s obzirom da Džanan nije bio tu tri godine. Momci su napravili sjajan posao i pomogli Musi da se lakše prilagodi. Igrači su ti koji su postigli da atmosfera bude sjajna. Ne sjećam se kada smo zabili 97 poena.”

(Reprezentacija.ba)