U subotu 20. novembra na otvorenom igralištu sarajevskog FIS-a održana promocija novog projekta pod nazivom „HandbALL IN“, kojeg implementira Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“ u saradnji sa udruženjima „MAARS“ iz Zagreba i „Colibri“ iz Sarajeva.

Pomenuti projekat je namijenjen djeci sa poteškoćama u razvoju uzrasta od 6 do 15 godina. O samom projektu, koji se realizuje u tri grada Zagreb, Sinj i Metković, govorila je Majda Arslanagić hrvatska rukometna reprezentativka, koja je pokrenula ovaj projekat 2018. godine.

– Kroz ovaj program želimo djecu sa posebnim potrebama, za koje je jako malo mogućnosti da se bave sportom, uključiti u rekreativne aktivnosti u zajednici s ciljem poboljšanja njihovih životnih i socijalnih vještina, motoričkih sposobnosti i kreativnost. U ovom projektu u Hrvatskoj imamo aktivno uključeno 82 djece sa kojima radi 44 volontera. U Zagrebu postoji lista čekanja tako da se nadam da će i u Sarajevu biti veliko interesovanje za ovaj projekat. Program je napravljen na principu univerzalne škole sporta odobren od nadležnog ministarstva, što mu daje mogućnost da sutra bude dio školskog sistema. Od sportova kroz ovaj projekat osim rukometa djeca su uključena u košarku i nogomet. Ovaj projekat funkcioniše na individualnom pristupu svakom djetetu, gdje je svaki trening prilagođen svakom pojedincu koji radi sa svojim asistentom. Također imamo i radionice namijenjene djeci sa posebnim potrebama, objasnila je Arslanagić.

Projekat će u Sarajevu biti realizovan pod pokroviteljstvom Općine Centar, dok je podršku projektu najavio i ministar kulture i sporta Samir Avdić.

– Drago mi je pozdraviti naše goste iz Zagreba, jer je Sarajevo grad kojem će dobro doći ovakav projekat. Osim  našeg ministarstva, koje će pružiti potrebnu podršku, siguran sam da će i lokalne zajednice Kantona Sarajevo dati punu podršku. Kroz ovako dobre projekte jačamo dobre veze Sarajeva i Zagreba, izjavio je Avdić.

Direktor JU „Centar za sport i rekreaciju“ Mirza Muzurović je kazao da su naši rukometni reprezentativci Mirsad Terzić i Nikola Prce postali ambasadori ovog projekta na čemu smo im posebno zahvalni. –Prva faza realizacije ovog projekta jeste, da pored naših sportskih radnika, moramo uključiti i volontere stručnjake raznih profila u realizaciji ovog projekta kao asistenti u treningu. Naša javna ustanova će u narednom periodu u saradnji sa pomenutim udruženjima obavijestiti roditelje na koji način mogu uključiti svoju djecu u ovaj projekat, objasnio je Muzurović.

Nakon prezentacija projekta „HandbALL IN“ održan je trening sa decom sa poteškoćama u razvoju gdje su osim fizičke aktivnosti sa svojim trenerima djeca prije svega dobro zabavila.

(Reprezenatcija.ba)