Nekadašnji sportski direktor Sarajeva i trener nekoliko bh. klubova Abdulah Ibraković okrenuo je novi list. Nakon što je u proteklom periodu uspješno radio u Kapfenbergu, iznenada je objavljeno da ovaj bh. stručnjak napušta Austriju i svoju karijeru nastavlja na – Kosovu.

Ibraković je predstavljen kao novi trener u Prištine, najtrofejnijeg kosovskog kluba i osvajača rekordnih 11 titula prvaka, a čelnike kluba je, prije svega, oduševio svojom vizijom, idejom i ambicijom.

“Cijela ova priča pojavila se u posljednjih desetak dana. S obzirom da sam u Kapfenbergu stabilizovao stvari, da projekat ide svojim tokom i da je sve na mjestu, odlučio sam se za jedan novi izazov. Sada me zanima isključivo Priština i vjerujem da ću ovdje napraviti dobre stvari. Marketinški liga možda nije na visokom nivou, ali reprezentacija i klubovi koji izlaze u Evropu pokazuju da ovdje ima kvaliteta i budućnosti. To me je i privuklo”, kaže Abdulah Ibraković (51) za Reprezentacija.ba portal.

Foto: FK Prishtina

Aktuelni prvak Kosova se trenutno nalazi na šestoj poziciji sa 17 osvojenih bodova, sedam manje od lidera Balkana.

“Da, šesti smo, ali to ništa ne znači. Ima još puno da se igra. Kosovska liga broji deset klubova i igra se četverokružno, na kraju će kvalitet morati isplivati, a vjerujem da ćemo ga pokazati upravo mi.”

Moguće je da u stručni štab priključi nekadašnjeg fudbalera Željezničara.

“Previše se ovo brzo odigralo da bih mogao razmišljati o pomoćnicima. Pokušat ću u ovom trenutku iskoristiti ljude koji su trenutno tu, a u kontaktu sam i sa Arsimom Prepolijem koji je nekada igrao za Željezničar, pa vidjet ćemo…”, dodaje Ibraković.

Kroz razgovor Ibraković se dotakao i reprezentacije Bosne i Hercegovine koja nije uspjela izboriti plasman u play-off. Razočarenje je prisutno.

“Razočarenje je onoliko koliko smo i očekivali poslije utakmice sa Kazahstanom. Sve je to nekako poraslo bez neke zdrave osnove. Nije Kazahstan mjerilo da bismo govorili poslije toga da idemo na Svjetsko prvenstvo, a euforija je bila počela. Na kraju je još snažnije pukao taj balon. Mi moramo ući zrelije u cijelu ovu priču i shvatiti da fudbal danas igra svako. Evo, Finska je pokazala da ima strašan tim. Ponekad sebi dajemo previše značaja. Vjerujem i nadam se da će nam ovo biti samo škola, svima nama, ne samo ljudima koji vode Savez i navijačima.”

Foto: FK Prishtina

Kada je u pitanju Miralem Pjanić kojeg su navijači na utakmici sa Finskom ispratili sa žviducima, Ibraković kaže:

“Nije jednostavno Pjaniću ni ostalim igračima, ali razumijem i navijače. Oni su ogledalo igre. Neću reći da je dobro odigrao, ali možda su se ta očekivanja, o kojima sam pričao, jednostavno reflektirala kroz njega. Isto bi bilo i da su izlazili Džeko, Maradona ili neko treći”, poručio je Ibraković na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija.ba)