FK Bosna Düsseldorf je ekipa koja se takmiči u okružnoj ligi u njemačkom Dizeldorfu (pokrajina Sjeverna Rajna Vestfalija). Ovaj tim je osnovan davne 1992. godine tada pod imenom NK Bosna Düsseldorf.

Nažalost, tim NK Bosne je morao prestati da se takmiči u ligi, a tim je doveden u situaciju da se morao rasformirati. Mnogi igrači koji su tada igrali skupa su ostali u kontaktu, tako je kroz druženje došla nova ideja da se klub 2011 godine ponovo vrati na teren i to pod novim imenom FK Bosna Düsseldorf.

Kao cilj ovih momaka koji su pokrenuli taj projekat bilo je jedino druženje jednom sedmično i okupljanje prijatelja u Dizeldorfu. Tako je sve i počelo. Igralo se iz ljubavi prema fudbalu i Bosni i Hercegovini i vidjelo se da ima momaka koji žele i mogu da igraju redovno za klub.

Klub je u svojoj prvoj godini uspio da se plasira u viši rang. Za ekipu nastupa mnogo igrača sa ovih prostora, a neki su se javili i izrazili želju da budu dio ovog projekta. Inače, klub se zvanično nastupa pod imenom SG Benrath Hassels.

Ekipa je trenutno prva u svojoj ligi sa 11 pobjeda i samo jednim remijem u tekućoj sezoni. Također, klub je u zadnjih 29 mečeva ostvario čak 28 pobjeda i samo jednom odigrao neriješeno.

Cilj kluba je i da se na svaki mogući način pomaže sugrađanima u Bosni i Hercegovini i često se budu uključeni u razne humanitarne akcije u BiH, ali i ostalim krajevima na ovim prostorima.

Klub je momentalno prvi na tabeli s 11 pobjeda i jednim remijom u ovoj sezoni. Ovaj tim ima 29 uzastopni utakmica u kojim je samo jednom odigrao nerijeseno sve ostale utakmice su pobjedili.

Za FK Bosna Dusseldorf nastupa veliki broj igrača koji su u jednom periodu svoje karijere igrali u BiH. Tako boje ovog kluba brane Tino Divković (nekadašnji golman Slobode), zatim Mirnes Selmanović (bivši igrač Slobode, Radničkog iz Lukavca, Goražda i Orašja), Eldar Junuzović (nekadašnji fudbaler Radničkog), Anes Vehab (bivši igrač Mladost DK, Jedinstva iz Bihaća i Rudara iz Kaknja), Amar Prutina (nekadašnji omladinac Željezničara), Adin Ćiva (bivši omladinac Sarajeva).

Zanimljivo da bi uskoro tim trebao pojačati i Davor Todorović, brat povremenog A reprezentativca BiH Darke Todorovića.

(Reprezentacija.ba)