Mehmed Baždarević (56) vratio se u Francusku, gdje vrijedno radi na pripremi utakmica protiv Irske.

Zanimalo nas je, na koji način se stručni štab naše reprezentacije priprema za utakmice baraža.

– Od prvog dana svi u stručnom štabu imaju svoje konkretne zadatke. Analiziramo sve utakmice naših i protivničkih igrača, te nastojimo imati što više informacija o tome gdje nam protivnici mogu napraviti najviše problema. Fokus je na video analizama, a često se desi da neko od naših reprezentativaca zatraži individualnu video analizu i vizualizaciju onog što ga očekuje u narednoj utakmici u dresu reprezentacije. – govori Mehmed Baždarević za Reprezentacija.ba portal.

Meša je sa svojim saradnicima u stalnom kontaktu sa svojim igračima, koje redovno prati i uživo.

– Trudim se da što više zovem igrače, da se barem čujemo porukom. Važno nam je uživo gledati njihove nastupe, posebno igrača koji su donedavno bili povrijeđeni. Bio sam proteklog vikenda u Njemačkoj na dvije utakmice, sada su znam zanimljivi nastupi Kolašinca, Džeke i Cocalića, obzirom na to da su bili povrijeđeni. Možda ću gledati i jedno novo ime, a pratićemo i tri utakmice Premijer Lige BiH. – najavljuje Baždarević.

Da li je moguće da se na spisku za Irsku nađe neki novi Zmaj?

– Svi koji zasluže poziv u reprezentaciju mogu se nadati da se nađu na spisku. Stephane i ja sljedećeg vikenda ćemo put Njemačke, Belgije, Italije… – tajnovit je naš selektor.

Miralem Pjanić Reprezentacija BiH

Naši reprezentativci igraju sve bolje za svoje klubove. Miralem Pjanić briljira u Romi.

– Njegov nastup protiv Velsa je bio izuzetno dobar. Šteta što još možda nije zabio gol, kako bi efekat prema navijačima bio upotpunjen. U klubu se nakon povrede također odlično vratio, što me izuzetno raduje. – smatra Meša.

Neki navijači smatraju da Miralem bolje igra za klub, nego za reprezentaciju?

– Puno razgovaram sa Miralemom i vjerujte da on za reprezentaciju želi dati najviše što može. Možda ga čak nekada i prevelika želja spriječi da pokaže ono najbolje što može, ali sigurno da on u reprezentaciji želi dati najviše. Vjerujem u njega! – poručuje svima Baždarević.

centro

Edin Džeko se vratio nakon povrede, Ibišević dobio veliku suspenziju.

– Raduje me da je Edin igrao i da je povreda prošlost. Planirali smo da ga gledamo uživo, ali možda to neće biti potrebno, jer svi znamo ko je i šta je Edin Džeko kada je spreman i kada je u takmičarskom ritmu. Kada je riječ o Ibiševiću, šteta je što je imao nesreću da nakon što se ustalio u klub dobije tako visoku suspenziju. Iskreno, mislim da je kazna i više nego pretjerana. Ipak, ne znamo zašto je to sve dobro, ali svakako na njemu je da radi kako bi se zadržao na svom nivou. – govori selektor o svoja dva napadača.

Reprezentacija BiH zmajevi

Koliko je realno da se Bosna i Hercegovina nađe na Euru 2016?

– Prije nekoliko mjeseci sanjali smo baraž, a sada smo došli u situaciju da je to realnost. Nismo lako došli do ove situacije i sigurno je da sada moramo uraditi još više kako bi napravili konačni cilj plasmana na Euro i obradovali cijelu državu.

Pozivam moje igrače na jednu maksimalnu ozbiljnost i najveći rad, jer je ispred nas jako nezgodan protivnik koji ima svoje kvalitete, ali kojeg, ponavljam, ukoliko budemo na svom najvećem nivou možemo savladati i napraviti ono o čemu smo sanjali, odvesti Bosnu i Hercegovinu na Europsko prvenstvo. – zaključuje Mehmed Baždarević razgovor za Reprezentacija.ba.

(Reprezentacija.ba)