Reprezentacija Bosne i Hercegovine će 18. decembra odigrati prijateljsku utakmicu u Los Angelesu protiv selekcije SAD-a.

Treći međusobni susret Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine igrat će se u sportskom kompleksu “Dignity Health Sports Park” kapaciteta nešto manjeg od 30.000 gledalaca.

Za ovaj meč, selektor BiH, Ivajlo Petev, na raspolaganju će imati fudbalere iz liga koje završe svoj prvi, jesenji dio. Tako će se na spisku naći igrači iz BiH, Austrije, Slovenije, Švedske, Rusije.

Bit će to sjajna prilika da Petev uz utakmicu i nekoliko dana priprema provjeri neke nove igrače koji do sada nisu dobijali pozive, a idealna prilika i da igrači iz Premijer lige BiH pokažu svoj kvalitet.

Selektor će vjerovatno koristiti i neke igrače iz U21 reprezentacije BiH koji su u proteklom vremenu svojim igrama zaslužili nastup i za A selekciju.

S obzirom na to da će u Austriji biti zimska pauza, očekuje se poziv za Amara Dedića iz Wolfsbergera koji je ove godine standardan u austrijskoj Bundesligi, te je idealna prilika da Jusuf Gazibegović, desni bek Šturma, dobije pravu minutažu u nacionalnom dresu. Dvojac iz Austrije bi u budućnosti mogao pojačati konkurenciju na bekovskim i krilnim pozicijama.

Na zvaničnoj stranici Fudbalskog saveza SAD-a saopšteno je da je prodaja ulaznica počela u ponedjeljak 8. novembra.

Amerikanci su objavili i pravila ulaska, odnosno COVID protokol. Stariji od 12 godina na stadion će moći ući ako imaju identifikacijski dokument o potpunoj vakcinaciji ili negativan test na korona virus ne stariji od 72 sata.

Mlađi od 12 godina nisu obavezni da se vakcinišu i ne moraju raditi test na koronu, ali će na tribinama morati nositi maske, osim u slučaju kada jedu ili piju.

Inače, ovo će biti drugi međusobni duel selekcija SAD-a i BiH. Prvi susret je odigran 2013. godine u Sarajevu, a BiH je tada poražena sa 3:4. Druga utakmica odigrana je 2018. godine u SAD-u kada je bilo 0:0.

(Reprezentacija.ba)