BiH će se u utorak navečer oprostiti od neuspješnih kvalifikacija za SP 2022. U goste nam dolazi Ukrajina koja protiv nas mora ići na pobjedu ako želi izboriti baraž, za koji će im trebati i pobjeda Francuske u Helsinkiju.

Navijači su upravo protiv kvalitetne Ukrajine prošli mjesec vidjeli jedno požrtvovatno i borbeno lice naše reprezentacije, koje su očekivali vidjeti i protiv Finske prošlu subotu. Dovoljno da porastu očekivanja, ali i da razočarenje bude veće, jer nažalost, BiH nije bila ni sjena one ekipe koju smo gledali u oktobru.

Nevjerovatno zvuči činjenica da smo bez naša dva najskuplja vezna igrača Miralema Pjanića i Radeta Krunića prije mjesec u Lvivu na sredini terena bili puno konkretniji i borbeniji, nego prije dva dana u Zenici kada su obojica bila tu.

Niko ne želi reći da je neko igrao “pod ručnom”, ali puno je upitnika nad glavom.

Možda je razlog da njihovo prisustvo daje drugim igračima pravo za manju odgovornost, ili je Finska bila utakmica kakve teže igramo jer se u njoj tražila naša kreacija, ili zato što na terenu nismo imali Edina Džeku da pomaže i u veznom redu i napadu, ili je selektor toliko promašio formaciju toliko da nisu mogli prikazati baš ništa…

Kako god opet ostaje podatak da smo sa naša dva najskuplja veznjaka imali slabiju sredinu nego u mečevima bez njih. A to će navijačima neko morati objasniti.

Bilo kako bilo, ulazak Amera Gojaka i Luke Menala, a kasnije i Sanjina Prcića resetovao je sredinu naše reprezentacije, pa selektoru Petevu sigurno niko neće zamjeriti ako ovi igrači i u utorak protiv Ukrajine dobiju veću minutažu ne bi li ponovili barem približan nastup kakav smo vidjeli prije mjesec u Lvivu.

U utorak, baš kako reče Luka Menalo, BiH mora odigrati maksimalno jer je nedopustivo “rasprodavati ugled reprezentacije”.

Posebno kada znamo, koliko ga je teško vratiti, kako među svojim navijačima, tako i u očima strane javnosti

Uz povrijeđenog Džeku, ostali smo i bez Kolašinca, pa selektoru sigurno neće biti lako napraviti sastav koji se može suprostaviti jakoj Ukrajini, koja u Zenici igra za najveći mogući cilj – plasman na Svjetsko prvenstvo.

Kladionice vide Ukrajinu kao favorite. Dan pred utakmicu kladionica Meridian na pobjedu gostiju daje kvotu 1.80. Ostale kvote sa ove utakmice možete pogledati ovdje.

(Reprezentacija.ba)