Proslavljeni bosanskohercegovački reprezentativac i sada direktor reprezentacije Zvjezdan Misimović u razgovoru za MeridianSportBH pričao je o nacionalnom timu, svojoj karijeri, Premijer ligi BiH i drugim temama.

U uvodu je Misimović govorio o svojoj igračkoj karijeri.

“Bajern je i tad bio među top pet klubova na svijetu i sigurno da su i tad dolazili igrači iz inostranstva i kupovali su već u omladinskom pogonu, tako da je bila veoma velika konkurencija. Ja sam imao dobru generaciju gdje je dosta igrača uspjelo poput Lama, Švajnštajgera i tako dalje. Bio je jedan Berhant Gorkan iz Turske, igrao je malo po turskoj nešto, ali u tim mlađim kategorijama bio je ubjedljivo najbolji, ali nije ni blizu napravio karijeru za koju je obećavao. Bio je period jako drag, zato što je prva titula u istoriji Volfsburga. Mislim da je Bajern zadnjih devet godina osvajao titulu, tako da je to sada dosta teško pored njih, eventualno Dortmund… Ima tu dosta klubova koji ulažu kao što je Lajpcig, ali mislim da je razlika prevelika sada”, kaže Miske pa potom dodaje o vremenu igranja sa Džekom.

“Znao sam se sa Džekom od ranije iz reprezentacije, kada je igrao u Teplicama. On je jako mlad bio kad je došao, vidjelo se kakav je talenat. Uporno je radio i na kraju napravio fenomenalnu karijeru. Slagali smo se na terenu i van terena, cijela ekipa je bila klapa, što je jako bitno. Grafite i Edin su savršen tandem.”

Nakon karijere, Misimović je bio skaut reprezentacije. Kao i sam rođen u Minhenu, Miske je tražio talente po svijetu koji mogu i žele da nastupaju za Bosnu i Hercegovinu. Kao dva najveća talenta koje je doveo u reprezentaciju, slove Anel Ahmedhodžić i Denis Hadžikadunić.

“Ima tu dosta zanimljivih igrača iz dijaspore. Hadžikadunić i Ahmedhodžić su se odlučili igrati za nas, ima tu još potencijalnih igrača. Pratimo sve i svako ko želi igrati srcem za Bosnu i Hercegovinu dobrodošao je kod nas. Selektor bira igrače, Savez takođe može da ima svoje vizije, ali one moraju da se uklapaju u viziju selektora” – kazao je Misimović za MeridianSportBiH.

Izbor selektora Ivajla Peteva bio je jedan od najbitnijih stvari u kojoj je Misimović učestvovao u stvaranju ovog reprezentativnog tima. 

“Ja sam vjerovao u Peteva kao selektora. Malo je ružno dočekan na tu poziciju, ali je za sada radio odličan posao. Još nismo ništa uspjeli, a nadam se da ćemo ovako nastaviti. Što se tiče formacije, prepoznao je kvalitet ekipe i da bolje funkcionišemo u toj formaciji i to čini dobrog trenera.”

Tokom izbora selektora, među drugim kandidatima bio je Sergej Barbarez, a upravo je Misimović bio na strani bugarskog stručnjaka. Nakon toga, mnogi su zamjerili bivšem fudbaleru Volfsburga, što na tu poziciju nije izabrao legendu reprezentativnog dresa.

“Stvorila se atmosfera, da li treba da bude Bošnjak, Srbin, Hrvat… Po mom mišljenju je bilo da je stranac najbolje rješenje što nema veze sa tim i nije u tim igrama. Ja sam maksimalno profesionalno ušao u taj proces i sve na stranu, Sergej je bio moj idol kad sam krenuo igrati i drugo, dijelili smo svlačionicu. Pokušao sam maksimalno profesionalno gledati to i da odlučim šta je najbolje za reprezentaciju. Da li mi neko to zamjerio ili nije, to je njihov problem. Ja volim Sergeja i dalje, ali sam u tom trenutku odlučio da bi najbolje bilo da Petev preuzme reprezentaciju”, jasan je Misimović.

Ispred Bosne i Hercegovine su dvije odlučujuće utakmice u borbi za drugo mjesto u grupi i baraž za Svjetsko prvenstvo 2022. godine  u Kataru. Prvo, u Zenicu 13. novembra dolazi Finska, a potom tri dana kasnije Ukrajina.

“Imamo dosta mladih igrača i oni su iskustvo stekli kroz ove kvalifikacije i rastemo kao ekipa i atmosfera se dobra stvara. Vidim to po tribini nakon dugo vremena protiv Kazhastana sa strane navijača da je atmosfera dobra. Sad će sigurno biti pun stadion i radujemo se toj prvoj utakmici protiv Finske. Imali smo jako težak period, dugo nismo pobijedili utakmicu, sad se polako vraća ta atmosfera. Nadam se da će stadion biti pun protiv Finske, ali pošto je mlada ekipa da neće biti prevelik pritisak i da će mirne glave ući u tu utakmicu, jedno od dva finala. Uvijek je teško prognozirati, ali Edin nije zabio u zadnje dvije tri utakmice, tako da neka on riješi.”

(Reprezentacija.ba)