Ženska košarkaška selekcija BiH večeras je u Sarajevu pobijedila Belgiju sa 87:81 u susretu kvalifikacija za Eurobasket 2023.

Selektor Goran Lojo i naša najbolja košarkašica Jonquel Jones obratili su se prisutnim novinarima na pres konferenciji poslije utakmice.

“Presretan sam što smo pobjedom otvorili kvalifikacije. Bili smo oslabljeni bez Gajić, a Belgija je bila sigurna u pobjedu. Odgovorili smo im na terenu. Naše igračice su imale tremu zbog publike. Sjajna igra u odbrani u drugoj četvrtini je prelomila susret, a Jones je bila nevjerovatna. Nažalost, nismo zadržali fokus do kraja, pa su Belgijanke smanjile zaostatak. Treću reprezentaciju Euope teško je pobijediti as velikom razlikom. Djevojke daju od sebe. Stvaranje igrača je dugotrajan proces. Bio bih sretan da imamo pet ili šest igračica koje mogu zamijeniti Jones, ali to je teško jer je ona najbolja na svijetu. Hvala navijačima na podršci”, rekao je Lojo i najavio naredni susret protiv Sjeverne Makedonije:

“Sada nam slijedi meč sa Sjevernom Makedonijom. Nema laganih protivnika. Idemo na pobjedu u Sjevernu Makedoniju. Moramo biti fokusirani jer u današnjoj košarci nema autsajdera.”

Jonquel Jones je ubacila 44 koša protiv Belgije i dodala 22 skoka, a poslije susreta je se osvrnula na nešto opušteniju igru našeg tima u posljednoj četvrtini.

“Nismo najbolje počeli susret, ali smo se podigle u drugoj i trećoj četvrtini. Na kraju smo mogle slavili sa većom razlikom, ali mislim da smo se opustile u završnici i dozvolile im da se vrate u meč. Sretan sam što smo pobijedile, ali osjećam da možemo biti bolji tim i na bolji način završavati utakmice. Na Eurobasketu su svi mislili da smo reprezentacija koja je došla tu samo da učesvtuje, ali smo svima pokazale da smo dobar tim i da možemo svakoga dobiti. Zato smatradam da je ovakav završetak susreta nešto o čemu moramo razgovarati i na čemu moramo dodatno raditi, jer će se u budućnosti neke utakmice odlučivati u zadnjoj četvrtini”, istakla je Jones i pohvalila atmosferu u Skenderiji:

“Navijači su bili nevjerovatni. Bilo je prelijepo izaći na teren i vidjeti kako nas podržavaju. Nevjerovatan je osjećaj kada vam ljudi skandiraju ime naokn meča i ta njihova energija svaki put nakon našeg poena. Hvala svima koji su došli da nas podrže i to nam je mnogo značilo.”

(Reprezentacija.ba)