BiH pred sobom ima još dvije utakmice do kraja kvalifikacija za SP 2022 koje se naredne godine na zimu igra u Kataru.

U subotu igramo protiv Finske, a u utorak protiv Ukrajine. Pobjeda protiv Finske i remi protiv Ukrajine odveo bi nas u baraž, kao i situacija da remiziramo protiv Finske i pobijedimo Ukrajinu, ali da Francuzi u utorak pobijede Finsku u gostima. Naravno, dvije pobjede bi bile siguran put za baraž.

BiH – Finska (13.11.2021. – 15:00 sati)
Francuska – Kazahstan (13.11.2021. – 20:45 sati)
Finska – Francuska (16.11.2021. – 20:45 sati)
BiH – Ukrajina (16.11.2021. – 20:45 sati)

U samom baražu, ako je suditi prema trenutnoj situaciji u tabelama, za protivnike bi mogli igrati protiv Srbije, Švedske, Švicarske, Češke, Škotske, Norveške, Hrvatske, Poljske, Sj. Makedonije, Austrije i Velsa.

U baraž po novim pravilima idu drugoplasirane ekipe iz grupa, te dvije najbolje ekipe Lige Nacija koje već nisu izborile plasman na SP. Tih 12 selekcija bit će podijeljeno u tri grupe od po četiri ekipe, a potom će biti izvučeni parovi polufinala svake grupe. Pobjednici će igrati finale grupe, te će se tako dobiti i pobjednici grupa koji će igrati na SP 2022.

Prije izvlačenja grupa bit će određeno šest nositelja i šest nenositelja. Status nositelja imat će šest najboljih drugoplasiranih ekipa iz kvalifikacija, s tim da u sadašnjim grupama ekipama se ne računaju bodovi osvojeni protiv šestoplasiranih ekipa. BiH je u grupi gdje ima pet ekipa tako da ovo pravilo ne važi u našoj grupi.

Nenositelji će biti preostale četiri drugoplasirane reprezentacije i dvije reprezentacije iz Lige Nacija.

Nakon žrijeba grupa bit će žrijebani i polufinalni parovi grupe. Nositelj će biti domaćin, a igra se samo jedna utakmica. Polufinala su na programu 24. marta, a finale 29. marta. 

BIH je prema kladionicama blagi favorit u ovom duelu. Kladionica Meridian dan pred meč daje kvotu 2.10 na pobjedu BiH. Ostale kvote sa ovog duela možete pogledati ovdje.

(Reprezentacija.ba)