Održana je press konferencija rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na kojoj su se obratili selektor Ivica Obrvan i reprezentativci Benjamin Burić i Vladimir Vranješ.

Rukometna reprezentacija BiH gostuje u Mađarskoj gdje će odigrati dvije prijateljske utakmice sa Mađarima. Selektor Obrvan je najavio utakmice.

“Prekratak je period da se nakon tri treninga govori o nečemu. Također, za ove dvije utakmice protiv Mađarske neće biti nikakva generalna ocjena. Nastavit ćemo sa tim procesom. Neki od tih mladih igrača bit će uključeni u onom najužem izboru za Europsko prvenstvo. Sigurno će i na prvom okupljanju nakon završetka Europskog prvenstva doći do uključivanja većeg broja mladih igrača u roster reprezentacije, koja će pokušati izboriti plasman na naredna europska i svjetska prvenstva”, rekao je Obrvan dodavši:

“Plan je bio da pozovem njih da gostuju ovdje. Međutim, svako želi da njima dođete u goste. Mađarska je prihvatila odigravanje utakmica, ali da se igraju kod njih. Vjerovatno zbog otvaranje nove sportske dvorane u Budimpešti. Možda nije idealan trenutak za gostovanje, ali pitanje je da li biste dočekali trenutak za isprobavanje mladih igrača ako biste birali idealan trenutak. Rezultat me neće brinuti osim da imamo dobar pristup i dobijemo nešto pozitivno od toga.”

Nakon povrede u tim se vraća Benjamin Burić, golman naše reprezentacije koji ističe da je Mađarska jedna od najboljih reprezentacija.

“Moram da priznam da su ova prva tri-četiri treninga što smo odradili bili, mogu reći, i zabavni, jer je dosta novih mladih igrača došlo, ali i dosta dobrih igrača. Vidi se da imaju kvalitet, da im treba još malo iskustva, malo su u grču, jer su neki došli prvi put na okupljanje. Moram da priznam da ima tu dosta materijala za rad, ali i da ima dosta talenta i dosta dobrih igrača. Ove dvije utakmice će naravno većinom ti mlađi iskoristiti i da se priviknu na naš sistem igre. Mislim da je stvarno dobro što smo odabrali protivnika kao što je Mađarska, jedna od top reprezentacija u Evropi i dobro je što ćemo igrati pred tolikom publikom da okusimo i to. Vjerovatno će i januaru da bude puna dvorana protiv Češke i Švedske, tako da mislim da je to super. Sve ide kako treba, samo trebamo da ostanemo fokusirani na sebe, na rad”, kazao je Burić.

Za kraj, u okupljanju je govorio i reprezentativac Vladimir Vranješ.

“Stvarno je lijepo poslije duže vremena da se okupimo. Mlađi igrači su došli, dali su nam neku dodatnu energiju. Ova tri treninga što smo imali dobro smo trenirali i idemo u Mađarsku da odigramo te dvije utakmice da se pokažemo u što boljem svjetlu, selektor da vidi na koga može da računa za to Evropsko prvenstvo. Ja sam uvijek optimista tako da sam optimista i za ove utakmice u Mađarskoj”, rekao je Vranješ.

Utakmice sa Mađarskom se igraju 4. i 5. novembra.

(Reprezentacija.ba)