Danas su se okupili rukometni Zmajevi, a selektor Ivica Obrvan se obratio medijima.

BiH će igrati dvije prijateljske utakmice sa Mađarskom, a treba istaknuti da je ovo zvanični EHF termin.

“Ovu EHF-ovu sedmicu smo željeli iskoristiti da okupimo nekoliko mlađih igrača u ovim prijateljskim utakmicama protiv Mađarske i da vidimo njihove mogućnosti. Želimo znati koliko na njih možemo računati i da vidimo njihovo stanje na treninzima i utakmcama. Dogodila su se dva otkaza Pavlovića i Perića, tako da će nas biti 19 ukupno. Bez obzira što igramo protiv jakog rivala na otvaranju dvorane u Budimpešti, nadam se da ćemo se dobro suprotstaviti jakom rivalu bez nekog rezultatskog imperativa”, kazao je Obrvan pa dodao:

“Želimo vidjeti stanje mladih igrača, kao i nekolicine starijih koji su tu godinama. Glavni plan je vidjeti na koga možemo računati u budućnosti. Kao i u svim regionalnim državama, talenta ne nedostaje, ali trebaju nam puno bolji uvjeti za razvoj igrača, prvenstveno unutar svojih klubova, a to se odmah prenosi i na reprezentaciju. Treba razvijati talent kroz klubove, da li domaće ili inostrane. Također, i igrači trebaju izabrati pravu sredinu za razvoj”.

“Ne veseli me to što sam, bez da govorim o imenima, želio provjeriti još neke igrače, ali su uzeli s rezervom da li žele igrati za BiH ili neke druge varijante koje čekaju. To me iznenađuje jer kad te selektor zove u reprezentaciju ne spavaš dva dana. Vidim da bi se neke stvari trebale promijeniti. Velika baza talenata ne postoji zbog materijalne situacije u državi i regionu. Ono što ima, mislim da ima dovoljno, treba pravilno usmjeriti kako bi i nakon Evropskog prvenstva imali potencijala da nastavimo igrati dobro.”

Rukometaši BiH se spremaju u Sarajevu do utakmica sa Mađarskom koje su na rasporedu 4. i 5. novembra.

(Reprezentacija.ba)