Kada je 2008. godine iz Željezničara otišao u Mađarsku, ni slutio nije da će ova zemlja postati njegova druga domovina i da će u njoj ostati da živi i nakon što završi profesionalnu karijeru.

Kaže nam to Đorđe Kamber. Fudbaler koji je rođen u Sanskom Mostu je ostavio veliki trag u tamošnjem fudbalu. Noseći dresova Gyora i Honveda je dva puta bio i šampion, a imao je priliku i da upiše jedan nastup za A selekciju Bosne i Hercegovine kada je na klupi bio Fuad Muzurović.

Kamber se za Reprezentacija.ba portal javio iz Budimpešte. Danas igra rekreativno za rezervni tim Honveda koji se takmiči u 3. ligi, a uporedo ulazi i u trenerske vode.

– Hvala Bogu da mogu fizički izdržati sve te napore. Na vrijeme sam naučio koliko je bitno posložiti stvari van terena, voditi račune o sitnicama poput ishrane, načina života…, to sam stavio na odličan nivo i to mi je produžilo karijeru. Volja? Volje nikada nije nedostajalo kod mene, ali više nisam na profesionalnom nivou već amaterskom. Igram u drugom timu gdje igraju igrači iz akademije do 19 godine, mada je dozvoljeno da tu bude još par malo starijih. Uz to što igram, imam ulogu mentora i asistenta. Nije loše, kaže Đorđe Kamber na početku razgovora.

ŽELIO ‘POBJEĆI’ IZ BiH

Na Mađarsku je u mladosti gledao samo kao na prolaznu stanicu. Danas je to njegov dom.

– Da budem iskren, u to vrijeme kada sam igrao za Željezničar gledao sam samo da ‘pobjegnem’ iz bh. lige koja je to vrijeme bila na glasi kao domaćinska. Ne znam šta si morao uraditi da osvojiš u gostima bod ili tri. Ponudu iz Mađarske sam prihvatio objeručke jer sam to vidio kao međukorak ka nekoj većoj i organizovanijoj ligi, a to se ispostavilo kao odličan potez. Bilo je proteklih godina opcija da odem u te bolje lige, ali kada vidim šta sam dobio od Mađarske i kakvo poštovanje uživam, ne znam da li bih to mijenjao za bilo kakve pare.

Mađarska je danas destinacija za koju se odlučuje sve više fudbalera s renomeom. Danas su tu Marko Marin, Muhamed Bešić, a iz španske LaLige došao je i Kenan Kodro.

– Godinama unazad je liga zanimljiva, dobra je za igranje, za razvoj… I uslovi su na jednom odličnom nivou. Neću porediti sa mnogo jačim ligama u okruženju, ali mnoge zemlje poput Austrije su iza Mađarske. To mogu da tvrdim. I finansijski čak. Ne bi igrači ovdje dolazili samo zbog stadiona već zato što su i plate dobre. Uvjeren sam da će se ova liga još više razvijati.

ŽELJEZNIČAR LEKCIJA ZA CIJELI ŽIVOT

Žao mu je što sa Željezničarom nije osvojio nijedan trofej, međutim epizodu na Grbavici gleda kao veliku lekciju.

– To mi je sigurno jedna od najtežih i najboljih odluka. Da je teška shvatio sam kada sam otišao jer uslovi tad u i oko kluba nisu bili na nivou na kojem je Željezničar trebao da bude, ali sa ljudske strane, meni kao mladom momku je to mnogo značilo za iskustvo. Imao sam odlične saigrače. Mnogo sam naučio i kao fudbaler i kao čovjek. Stekao sam jedno iskustvo koje sam kasnije iskoristio ovdje i zato sam napravio sve to. To je bila lekcija koju nažalost mnogi ne nauče, kaže Kamber za Reprezentacija.ba.

Nakon godinu dana igranja za Željezničar uslijedio je poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

– Eh, žalim što sam ostao na samo tom jednom nastupu, ali treba biti i realan. U to vrijeme prvenstvo Mađarske nije bilo na nivou kao danas, nije bilo realno da dobijam pozive, kamoli da budem standardni reprezentativac pored toliko dobrih fudbalera u to vrijeme. I zbog toga bih volio da sam se okušao u nekoj od jačih liga.

I danas prati rezultate reprezentacije, a naročito mu je drago zbog sjajnih igara Miroslava Stevanovića. Pamti kada je njegov bivši saigrač bio u velikoj krizi.

– To je jedna fenomenalna ličnost. Mi smo dijelili u svlačionicu kada je on proživljavao najteže periode u karijeri. Došao je u Gyor iz Španije gdje nije igrao, bio je nespreman i fizički i psihički, daleko od nivoa na kojem je danas. I da stvar bude gora, došao je u vrijeme kada je Gyor čak ugašen. I tada sam mu govorio da mu je najbolje da se vrati u BiH i oživi karijeru. Prošlo je sedam godina od tada i mnogo mi je drago da je uspio pokazati svoj kvalitet i održati kontinuitet. Ne igra samo dobro u reprezentaciji već i u Švicarskoj.

Često su i razgovarali.

– Pričali smo dosta. Nisam htio ni biti navalentan, ipak je on došao kao reprezentativac i igrač iz Španije, nije bilo smisla da mu solim pamet. Pokušavao sam sa ljudske strane da mu pomognem i nadam se da sam koliko-toliko uspio da olakšam. Vidjelo se da je izgubio samopouzdanje, prisjetio se Kamber na kraju razgovora.

(Reprezentacija.ba)