Povremeni reprezentativac BiH Kenan Kodro (28) u ljetnom prijelaznom roku napravio je uistinu neočekivan transfer.

Bilo je jasno da se Kodro neće još dugo zadržati u Athletic Bilbau, budući da u posljednje tri godine nije imao najbolji status, no malo ko je očekivao da će sljedeće odredište biti Mađarska. U augustu ga je kao veliko pojačanje predstavio Fehevar čiji ga je sportski direktor, zanimljivo, prema stilu igre usporedio sa Alvarom Moratom.

Znali su u Fehevaru da su dobili u Kodri sjajnog napadača, a to potvrđuje i njegova statistika – u četiri odigrane utakmice je već zabio tri pogotka i pritom upisao jednu asistenciju.

– Da, bilo je iznenađenje zbog lige, kluba…, ali u životu se dešavaju takve stvari. Proteklih godina bio sam blizu kuće, tu mi je porodica, sve je super, međutim s fudbalske strane nisam bio sretan jer nisam igrao. A u najboljim sam godinama. U početku sam se dvoumio kada se javio Fehevar, no kada sam vidio koliko su ozbiljni i zainteresovani, rekao sam – okej, dolazim! I nisam se pokajao, javio se Kenan Kodro iz Budimpešte za Reprezentacija.ba portal.

Imao je, kaže nam, još nekih opcija u proteklom periodu.

– Mogao sam ostati i u Španiji, bilo je interesa od strane nekoliko klubova iz 2. lige, a možda bi još nešto ispalo da sam sačekao. No, osjetio sam da je trenutak da napustim Španiju i osvježim malo svoju karijeru. Nisam želio rizikovati.

Foto: Fehervar

Bolji početak u novom klubu nije mogao očekivati.

– S obzirom da nisam prošao pripreme sa Fehevarom, da sam prije toga bio povrijeđen tri mjeseca, a onda i zaražen koronavirusom – prezadovoljan sam. Osjećam se dobro, samopouzdanje je sve veće.

Mađarska može Kodri poslužiti kao “odskočna daska” za novi pokušaj u nekoj od jačih liga.

– Nikad ne znaš, može biti tako. U fudbalu se stvari mijenjaju svakodnevno. Moj cilj je da vratim sebe na svoj najbolji nivo, da imam što veću minutažu, a onda šta bude, bude. Za sada sam sretan u Mađarskoj, imam ugovor na dvije godine i volio bih da ispoštujem to. Ako budem dobro igrao, sigurno će biti interesa.

Prije nego što je došao u Fehevar, polusezonu je odradio na posudbi u Valladolidu gdje mu je gazda bio Luis Nazario de Lima. Poznatiji kao Ronaldo.

– Valladolid me je želio dovesti u ljeto prošle godine. Tamo je bilo okej što se tiče minutaže, igrao sam više nego u Bilbau, ali nisam imao sreće sa golovima. Nije me išlo.  Da, dolazak Ronalda je jednim dijelio bio stavio Valladolid u centar pažnje i drago mi je što sam imao priliku upoznati ga. Poslije utakmica je znao sići, pozdraviti nas, nekada smo se sretali i na ručkovima. On ima svoje ljude koji više vode brigu o klubu. Kakav je? Prirodan, kao da je još fudbaler, ne izgleda mi kao predsjednik. Društven je baš. Iznenadio sam se.

Ukoliko nastavi s dobrim igrama u Mađarskoj, ravnodušan neće ostati ni Ivaylo Petev.

– Svaki fudbaler očekuje da, ako igra dobro, može dobiti poziv u reprezentaciju. Tako i ja. Trenutno se ne opterećujem s tim. Držim se terena, da tu odradim svoj posao najbolje šta mogu, a ostalo je na selektoru.

Foto: Fehervar

Prokomentarisao je i utakmice reprezentacije koja ima veliku šansu da se domogne play-offa.

– Ove zadnje utakmice su nam digle samopoiuzdanje. Grupa nije lagana, znalo se to još na početku, međutim ekipa ima kvalitet i treba biti optimista. Vidim i da je u timu dobra kombinacija između starijih i mlađih fudbalera. Bit će zanimljivo.

Otkrio nam je na kraju i kako izgleda njegov život u Budimpeštu.

– Grad je stvarno lijep, nudi dosta stvari, mada ja najviše vremena provodim igrajući golf. Čim sam slobodan, odem na teren i opalim koju (smijeh). To me relaksira, tako se oslobađam stresa, zaključio je Kodro u razgovoru za Reprezentacija.ba,

(Reprezentacija.ba)