Fudbalskim reprezentativcima BiH ostale su još dvije domaće utakmice do kraja kvalifikacija za Mundijal. Iako je u ovom trenutku pred našim nacionalnim timom dalek put do Katara, vjeru u sretniju (blisku) budućnost svakako podgrijava igra koju su prikazali Edin Džeko i “neki novi klinci” protiv Kazahstana i Ukrajine.

Osim igre koju su Zmajevi pokazali, raduje i sjajna fizička sprema bh. fudbalera koji, u odnosu na prethodni period, uspjevaju igrati u istom ritmu nekoliko utakmica. Reprezentacija uz to izgledala moćno u svim segmentima igre, a uz Ivayla Peteva, jedan od onih kojem se pripisuju zasluge za to je i Almir Seferović, kondicijski trener Zmajeva.

Upravo je za Reprezentacija.ba govorio Almir Seferović koji iza sebe ima veliko iskustvo kada je ovaj posao u pitanju. Radio je u Željezničaru, Sarajevu, Slobodi, zatim u Kini, Turskoj, Tadžikistanu, Siriji…

– Raditi u reprezentaciji za mene predstavlja krunu dosadašnje karijere. Zadovoljstvo mi je biti dio ovog stručnog štaba, sve je na visokom profesionalnom nivou, dobro sarađujemo između sebe, što se prenosi i na rad na terenu, priča 45-godišnji Almir Seferović na samom početku razgovora.

Je li velika razlika raditi u klubu i u reprezentaciji?

– Ogromna! Razlika je u tome što, recimo, u klubu imate igrače koji su s vama svaki dan i koji su naviknuti na vaše metode rada. Prednost rada u klubu je i ta što vam je omogućeno kontrolirano praćenje opterećenja u sedmičnom ciklusu, dok je u reprezentaciji rad zasnovan na individualiziranom radu, taktičkom radu, kao i oporavku igrača između utakmica.

Foto: FS BiH

Koliko Vaše mišljenje ima težinu kod sastavljanja prvih 11?

– Selektoru stojimo svi na raspolaganju, svi imamo svoje zadatke i trudimo se da ih obavimo najbolje što znamo.

Reprezentacija u posljednje vrijeme izgleda odlično. Zmajevi ne padaju ni dvije utakmice zaredom u jakom ritmu, a prije je to bio slučaj.

– Neki igrači se nalaze u takmičarskoj formi i tu formu nastojimo održati i tokom okupljanja. Svakom reprezentativcu pristupamo individualno i procjenjujemo šta je najbolje za njega i za tim. Istina, imamo i dobru atmosferu, što je opet rezultat zajedničkog rada svih nas i detaljne analize svakog aspekta rada.

Džeko je u boljoj formi s 35 godina nego mlađi igrači prije. U čemu se krija tajna?

– Ako uzmete Džeku za primjer i uzmete u obzir da kroz karijeru nije imao težih povreda, dolazite do zaključka da je uvijek bio odlično fizički pripremljen, da je uvijek radio na sebi i da je maksimalno radio na svakom treningu. To je to.

Koliko je kroz zadnjih 10 ili 20 godina napredovala tehnologija treninga? Zna li se danas o treningu puno više nego prije 10 ili 20 godina?

– Itekako. Tehnologija rada je dosta napredovala, počevši od metoda u trenažnom procesu, pa do praćenja igrača preko GPS sistema koji vam daju mogućnost praćenja više parametara u toku treninga ili utakmice.

S kojim trenerom vam je bio najveći užitak raditi? Jarni je želio da idete s njim u Mađarsku…

– Rad sa svakim od trenera je obogatio moje iskustvo. Sretan sam što sam imao priliku raditi sa mnogim stručnjacima, svaki od njih je imao svoj metod rada, što razvija kodicionom treneru sposobnost prilagođavanja. Da, zvao me je Jarni u prošlosti, a jedini razlog zašto nisam otišao je taj što nisam htio ostaviti klub u pola sezone koji je ispred sebe imao cilj osvajanja titule.

Foto: Privatni album

Iza sebe imate iskustvo rada u brojnim zemljama. Naročito u Aziji.

– Svaka zemlja u kojoj sam radio dala mi je novo iskustvo, nova prijateljstva i neki novi nivo stečenog znanja. I taj rad u Aziji predstavlja jedno iskustvo koje se ne zaboravlja. Tamo je totalno drugačiji mentalitet igrača, odlični su uslovi rada, kao i respekt u odnosu igrača i trenera.

I sami ste svojevremeno bili profesionalni fudbaler. Otkud na kraju u ovom poslu?

– Tokom igračke karijere shvatio sam koliko je važna kondiciona priprema da bi se igralo na određenom nivou. Studiramo sam Fakultet sporta u Sarajevu i uporedo Višu trenersku školu, tako da mi je to dalo neko usmjerenje. Da bi bio svakodnevno posvećen ovom poslu, moraš ga, prije svega, voljeti. Danas smatram i da je velika prednost u ovom poslu ako si se nekada bavio fudbalom, istakao je Seferović na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal. 

(Reprezentacija.ba)